Faktaboks

Også kjent som

seksuell lågalder på nynorsk

Seksuell lavalder er en aldersgrense for når det er lov å ha sex. Den seksuelle lavalderen skal beskytte barn og unge så de ikke har sex før de er klare for det. Den skal også beskytte barn og unge mot seksuelle overgrep fra voksne.

I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Det betyr at man kan bli straffet for å ha sex med en som er under 16 år.

Ulovlig å ha sex med noen under 16 år

Personer over 16 år kan bli straffet for å ha sex med personer under 16 år. Det gjelder selv om den som er under 16 år ville ha sex. Det er også ulovlig å få noen under 16 år til å ha sex med seg selv, altså å onanere.

Den som er under 16 år og har sex med en som er over 16 år har ikke gjort noe ulovlig. Det er bare den som er over 16 år som har brutt loven.

Hvis noen har sex med et barn under 14 år, regnes det alltid som voldtekt, selv om det var frivillig. Voldtekt er en alvorlig kriminell handling.

Seksuell omgang

Loven bruker ordene seksuell omgang. Seksuell omgang er det samme som sex. Det er ikke bare samleie som regnes som sex i loven.

Dette regnes som sex:

  • samleie
  • å onanere andre
  • å ta på andres kjønnsorganer med hendene eller munnen
  • å stikke en finger inn i andres kjønnsorgan eller rumpe
  • å få noen til å onanere
  • å få noen under 18 år til å foreta en seksuell handling ved å love betaling for det, for eksempel gjennom kontakt på internett

Hjelp

Hvis man opplever seksuelle overgrep eller voldtekt, bør man ta kontakt med politiet. Man kan også snakke med helsesykepleier eller lege. Alle disse har taushetsplikt.

Det finnes et eget nummer man kan ringe til hvis man trenger hjelp etter å ha opplevd noe seksuelt som man syntes var ubehagelig. Telefonnummeret er 800 57 000. Telefonen er åpen hele døgnet, og det er gratis å ringe. Å ringe dit er ikke det samme som å anmelde noen til politiet. Man trenger ikke å si hva man heter. De som jobber i telefonen har også taushetsplikt.

Straffbart

Hvis man blir dømt for å ha hatt sex med noen som var under den seksuelle lavalderen, kan man få straff. Når domstolene bestemmer hvor streng straffen skal være, har det mye å si hvor stor aldersforskjell det var. Hvis barnet er under 14 år, kan straffen være opptil 15 år i fengsel.

Man kan bli straffet selv om man ikke visste at den man hadde sex med var under 16 år.

Nesten like gamle

Loven sier at den som er over 16 år kan slippe straff hvis de to er ganske like i alder og utvikling. Det kan for eksempel være kjærester som er 15 og 16 år. Aldersforskjellen kan maksimalt være 3–4 år for at man ikke skal bli straffet, og den yngste må være over 14.

Ifølge loven er det også ulovlig med sex hvis begge er under 16 år. Men det er ikke vanlig å straffe ungdommer under 16 år for å ha sex med noen på samme alder.

Les mer i Lille norske leksikon

  • voldtekt
  • seksuelle overgrep
  • seksualitet
  • sex

Faktasjekk av

Ivar Husby
Politihøgskolen