Figur som viser plasseringen av organene. Venusberget er den delen som synes rett forfra, hos ungdommer og voksne er den dekket av en trekant med hår. Mellom de ytre kjønnsleppene ligger de indre kjønnsleppene. Klitoris ligger akkurat der de indre kjønnsleppene starter. Under klitoris ligger urinrørsåpningen og under der igjen ligger skjedeåpningen. Urinrørsåpningen og skjedeåpningen beskyttes av de indre kjønnsleppene. Noen centimeter nedenfor skjeden, mellom rumpeballene, ligger endetarmsåpningen.
Kvinnens ytre kjønnsorganer består av venusberget, klitoris med forhud, åpningen til urinrøret, indre og ytre kjønnslepper og åpningen inn til skjeden.
Kvinnens ytre kjønnsorganer
Av /KF-arkiv ※.
Figur som viser hvordan de indre kjønnsorganene henger sammen. Åpningen inn går gjennom et rør som heter vagina eller skjeden. Skjeden leder til livmorhalsen, som leder til livmora. To eggledere går fra livmora til hver sin eggstokk.

De indre kjønnsorganene hos kvinner består av skjeden, livmorhalsen, livmor, eggledere og eggstokker.

kvinnelige kjønnsorganer
Av /Teravector, Shutterstock.

Kvinnelige kjønnsorganer består av vulva, skjede, livmor, eggledere og eggstokker.

Kjønnsorganene er de delene av kroppen som brukes til å lage barn. Det kalles forplantning. Kjønnsorganene ligger i bekkenet og mellom beina. Det biologiske kjønnet avgjør hvilke kjønnsorganer man er født med.

Vulva

Kvinnens ytre kjønnsorgan kalles vulva. Vulva består av:

Skjeden

Skjeden er et rør som går fra vulva til livmoren. Rundt skjeden ligger de sterke musklene i bekkenbunnen. I åpningen inn til skjeden sitter skjedekransen. Den nederste delen av livmoren, livmorhalsen, stikker ned i skjeden som en kuppel.

Livmoren

Livmoren er et hult organ som er formet som en pære. Det sitter i bekkenet. Når en kvinne er gravid, ligger fosteret inne i livmoren mens det vokser. Når fosteret er stort nok til å fødes, kommer det ut gjennom livmorhalsen og skjeden. Den innerste delen av livmoren er en slimhinne som kalles endometriet. Endometriet løsner og støtes ut hver måned, det kalles mensen.

Egglederne

Egglederne er to tynne rør som leder fra eggstokkene til livmoren. Endene av eggstokkene har små fangarmer. De brukes til å fanget egget under eggløsningen.

Eggstokkene

Eggstokkene er lagringsplassen for jenters og kvinners eggceller. Eggcellene brukes til å lage barn. Det finnes to eggstokker, en på hver side av bekkenet. Alle kvinner fødes med en viss mengde egg. Kroppen lager ikke nye egg. Én gang i måneden løsner ett egg fra eggstokken. Det kalles eggløsning. Eggstokkene lager også hormoner. Disse former kroppen og styrer menstruasjonssyklusen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege