Figur som viser hvordan de indre kjønnsorganene henger sammen. Åpningen inn går gjennom et rør som heter vagina eller skjeden. Skjeden leder til livmorhalsen, som leder til livmora. To eggledere går fra livmora til hver sin eggstokk.

De indre kjønnsorganene hos kvinner består av skjeden, livmorhalsen, livmor, eggledere og eggstokker.

kvinnelige kjønnsorganer
Av /Teravector, Shutterstock.

Livmoren er et hult organ i bekkenet hos jenter og kvinner. Det er her babyen vokser når man er gravid. Det er også her mensen kommer fra.

Oppbygning

Livmoren er formet som en pære snudd opp ned. Den er hul. Den nederste delen heter livmorhalsen. Livmorhalsen stikker ned i skjeden og kan kjennes som en halvkule helt innerst. Livmoren har en vegg med flere lag. Det innerste laget er en slimhinne som heter endometriet. Ellers er veggen laget av sterke muskler. Fra toppen av livmoren stikker to tynne rør ut. Dette er egglederne. De frakter egg fra eggstokkene mot livmoren.

Mensen

Figur av de ulike fasene i syklusen

Fra puberteten til overgangsalderen har jenter og kvinner mensen en omtrent gang i måneden. Tiden fra én mens til en annen kalles syklus. Syklusen har fire faser:

  1. Det kommer blod og slim fra livmoren ut gjennom skjeden. Blodet og slimet kommer fra en slimhinne på innsiden av livmoren. Dette er mensen.
  2. Et egg modnes i eggstokkene.
  3. Slimhinnen inne i livmoren vokser og blir tykk. Den vokser for å kunne ta imot en befruktet eggcelle. Det modne egget vandrer gjennom egglederen til livmoren.
  4. Egget kommer inn i livmoren. Hvis egget ikke er befruktet, får kvinnen mensen og syklusen fortsetter.
Figur
Av /Shutterstock.

Mensen er at det kommer blod og slim fra livmoren, ut gjennom skjeden. Mensen kommer omtrent en gang i måneden. Blodet og slimet kommer fra en slimhinne på innsiden av livmoren. Slimhinnen vokser og blir tykk før hver mens. Den vokser for å kunne ta imot en befruktet eggcelle. En befruktet eggcelle er en eggcelle som har smeltet sammen med en sædcelle.

En befruktet eggcelle kan grave seg inn i den tykke slimhinnen og vokse videre her. Den utvikler seg videre. Først til et embryo og så til et foster. Da er man gravid. Man får ikke mensen når man er gravid.

Hvis det ikke kommer noen befruktet eggcelle, dør slimhinnen og løsner fra livmorveggen. Den kommer ut som mensen. Mensen består av blod og slimete klumper.

Livmoren må bruke musklene sine for å trykke ut mensen. Det er dette som gir smerter i magen når man har mensen.

Graviditet

Egg som har festet seg i slimhinnen i livmoren. Inni egget er det et bittelite foster som skal bli til en baby.
Etter eggløsning vandrer et egg gjennom egglederen og fram til livmoren. Hvis det blir møter en sædcelle på veien, blir det befruktet. Det befruktede egget kan grave seg inn i den tykke slimhinnen i livmoren. Egget kan da utvikle seg til et foster, og kvinnen blir gravid.
Av /Shutterstock.

Hos en voksen kvinne er livmoren rundt 8 cm lang. Hvis man blir gravid, kan livmoren bli veldig stor. Livmoren vokser sammen med barnet. Når barnet skal fødes, er det rundt 50 cm langt og veier rundt 3 til 4 kilo. Livmoren har plass til hele barnet og mellom 0,5 til 1,5 liter med fostervann og morkaken.

Når livmoren vokser, blir det trangt for de andre organene i magen. Etter fødselen krymper livmoren gradvis til samme størrelse som den hadde før graviditeten.

Fødsel

Når en kvinne føder, bruker livmoren musklene sine til å trykke barnet ut gjennom livmorhalsen og skjeden. Når musklene i livmoren trekker seg kraftig sammen, kalles det rier.

Smerter

Det kan gjøre veldig vondt når livmoren trekker seg sammen. Det varierer fra person til person hvor vondt det gjør å ha mensen og å føde. Noen må bruke smertestillende medisiner under mensen. Man kan også bruke prevensjonsmidler som p-piller eller spiral.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege