Fotografi av tampong og truseinnlegg
Tamponger og truseinnlegg brukes for å suge opp blod fra mensen.
Fotografi av tampong og truseinnlegg
Av /Shutterstock.

Tampong er en liten rull eller plugg av et materiale som suger opp væske. Det aller vanligste er å bruke tamponger til å suge opp blod under mensen. Da puttes tampongen opp i skjeden. Hver tampong kan bare brukes én gang, så må den kastes.

Tamponger til mensen

Tamponger til mensen er som regel laget av bomull eller viskose med et tynt trekk av plast rundt. De har en snor i den ene enden. Snora brukes til å trekke tampongen ut av skjeden når den er ferdig brukt. Tamponger finnes i forskjellige størrelser etter hvor mye blod de kan suge opp.

Tampongen puttes inn i skjeden gjennom skjedeåpningen. Den skal sitte så langt inn at den som bruker den, ikke merker at den sitter der. Snora skal stikke ut av skjedeåpningen. Det er viktig å vaske hendene godt før man tar på en tampong, ellers kan tampongen ta smitte med inn i kroppen.

Når tampongen er på plass, suger den opp væske og utvider seg. Det gjør at den ikke faller ut av skjedeåpningen. Det er viktig å bytte tampong ganske ofte. En tampong er gjerne full etter tre til seks timer. Når tampongen er full, kan det lekke blod ut i trusa. For å bytte tampong, trekker man i snora til tampongen kommer ut.

Tamponger kan ikke sitte lenger i skjeden enn åtte timer. Hvis tampongen sitter inne lenger enn det, er det fare for at den som bruker tampongen blir syk. Tamponger som sitter inne for lenge kan gi en sykdom som heter toksisk sjokk-syndrom. Sykdommen er veldig sjelden, men farlig.

Tamponger til annet bruk

Person hos tannlegen. Tannlegen har puttet en tampong i kinnet for å suge opp væske.

Tannleger og leger bruker også tamponger til å suge opp væske som er i veien. Tampongen gjør det lettere for dem å se hva de gjør.

Foto
Av /Shutterstock.

Leger og tannleger bruker en egen type tamponger. Disse tampongene brukes til å suge opp spytt, blod og annen væske i kroppen. Tannlegen bruker for eksempel tamponger når de skal trekke tenner, for å samle opp blod og spytt. Leger som skal skjære i kroppen bruker tamponger til å suge opp blod, slik at de får et rent sår.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege