Faktaboks

graviditet

svangerskap

Foto av nyfødt baby. Babyen er naken og gråter. Babyen er litt klissete og våt, og man kan se navlestrengen fra magen. En voksen holder babyen, og man kan se beina til mora.

Når babyen blir født, er graviditeten over.

Av /Shutterstock.

Graviditet er tiden det tar for en baby å utvikle seg inni magen til moren sin. Når en kvinne har et barn i magen, er hun gravid. En graviditet varer vanligvis i 37 til 42 uker, omtrent ni måneder. Mens barnet utvikler seg i magen, kalles det foster. Når babyen kommer ut av magen, heter det fødsel.

Alle pattedyr bærer barn i magen til de blir født. Når dyr er gravide, kalles det å være drektig.

Slik blir kvinnen gravid

Tre avlange pinner i plast. I den ene enden er det et rosa lokk, midt på er det felt som viser én eller to streker. Nederst i bildet er det en test uten lokk, som viser målepinnen.
For å finne ut om man er gravid, kan man teste på flere måter. Den gravide kroppen lager en type hormoner som man kan måle i blod eller tiss. Mange tester om de er gravide hjemme, med en graviditetstest som den på bildet. For å ta testen, tar man av det rosa lokket. Inni plasten er det en målepinne, som man må dyppe i tiss. Målepinnen reagerer på hormoner i tisset. Etter en stund, kan man lese av om man er gravid. Om det er én strek, har testen virket som den skal, men kvinnen er ikke gravid. Er det to streker, er kvinnen gravid.
Foto
Av /Shutterstock.

For å lage et barn, trenger man en eggcelle fra en kvinne og en sædcelle fra en mann. Omtrent én gang i måneden har kvinner eggløsning. Hvis hun da har samleie med en mann og ikke bruker prevensjon, kan hun bli gravid. Det er bare kvinner som har mensen som kan bli gravide. Kvinner får mensen fra starten av puberteten og fram til de er rundt 50 år gamle.

Etter eggløsningen bruker egget omtrent 24 timer på reisen gjennom egglederen og ut i livmoren. Hvis det møter en sædcelle på veien, kan egget bli befruktet. Da smelter egget og sædcellen sammen. Hvis egget så fester seg til veggen i livmoren, blir kvinnen gravid. Dette kalles befruktning.

Noen kvinner får hjelp til å bli gravide på en annen måte, det heter assistert befruktning.

Symptomer

Det kan være stor forskjell på hvordan kvinner opplever det å være gravid. Noen vanlige tegn er:

 • Hun mister mensen.
 • Hun blir trøtt og sliten.
 • Hun er kvalm og kaster opp.
 • Magen vokser seg større for hver måned.
 • Etter hvert kan hun kjenne at babyen rører på seg i magen.

Utviklingen av fosteret

En gravid livmor er gjennomskåret for å se embryoet. Embryoet på 8 uker har et veldig stort hode og man ser øyelokk, ører, armer, ben, fingre og tær. Embryoet er omgitt av en ballong fylt av fostervann. Ballongen er omgitt av en morkake med små, fingeraktige utvekster til livmorveggen. Morkaken og embryoet er forbundet gjennom navlestrengen. Morkaken med innholdet ligger inni livmorveggen, som buler ut.

Hvis et befruktet egg fester seg til veggen i livmoren, blir kvinnen gravid. Tegningen viser et cirka 8 uker gammelt embryo inni livmoren. Embryoet flyter i fostervann og er festet til morkaken gjennom navlestrengen. Etter 8 uker blir embryoet kalt et foster.

Embryo i en gjennomskåret livmor
Av /Store norske leksikon.

Helt fra unnfangelsen ligger fosteret godt beskyttet inni livmoren. Fosteret ligger inni en slags ballong som er fylt med fostervann. Fosteret og moren er koblet sammen gjennom en navlestreng, som går inn til magen. Navlestrengen er koblet til et organ som heter morkake. Fosteret får alle maten sin gjennom navlestrengen.

 • I løpet av de første 5 ukene får fosteret en ryggrad. Det får også lunger, blodårer, blod og begynnelsen på et hjerte og et nervesystem.
 • I løpet av de første 8 ukene har fosteret utviklet flere organer. Da er fosteret omtrent 2 cm langt, med bittesmå armer og bein med fingre og tær. Det har også begynnelsen på et ansikt med det som skal bli munn, øyelokk og nese.
 • Innen uke 12 har fosteret et ansikt, fingre og tær. Hodet er like stort som kroppen.
 • Rundt 13-14 uker får fosteret hår og negler. Det kan bevege seg og få hikke. Det kan også tisse.
 • I uke 18 kan fosteret lage grimaser og suge på tommelen.
 • I uke 21 kan fosteret veksle mellom å være våken og sove. Nå kan babyen overleve utenfor magen, hvis det får mye hjelp på sykehus.
 • I uke 24 kan fosteret høre stemmene og andre lyder på utsiden av morens mage.
 • I uke 27–28 åpner fosteret øynene for første gang.
 • I uke 29 ser fosteret ut som en ferdig baby.
 • I uke 33 er de fleste organene ferdig utviklet, men lungene er ikke helt klare. Fosteret øver seg på å puste. Nå er babyen så ferdig at det som regel går bra å føde.
 • De aller fleste fødsler skjer mellom uke 39 og 41.

Noen ganger er kvinnen gravid med flere fostre samtidig. Det kan være tvillinger eller trillinger.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Blix
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet