Foto av bokomslag.

Stolt av Benjamin Baarli Silseth handler om det å være skeiv i Norge, både før og nå.

Foto av bokomslag.
Foto av bokomslag.
De kaller meg ulven er en del av en trilogi som handler om oppvekst og det å føle seg utenfor og fremmed. De to andre bøkene er Tante Ulrikkes vei og Gul bok.
Foto av bokomslag.

Samtidslitteratur er litteratur som er skrevet nær nåtida. For vår tid vil det si fra omtrent år 2000.

Samtidslitteratur kan være både romaner, lyrikk, tegneserier og sakprosa. Det er populært å skrive historier nær virkeligheten. Krim er en veldig populær sjanger.

Temaer

Samtidslitteraturen handler gjerne om temaer mennesker er opptatt av i nåtida. Ofte beskriver samtidslitteraturen samfunnet i dag. Temaer kan for eksempel være:

Flere forfattere har skrevet om natur og naturvern. Eksempler er Niillas Holmberg som har skrevet dikt om naturvern, og Maja Lunde som har skrevet romaner om biedøden. Nora Dåsnes har laget tegneserien La skogen leve!

Blanding av fiksjon og virkelighet

Foto av bokomslag.
La skogen leve! er en tegneserieroman av Nora Dåsnes. Boken handler om Bao som må redde skogen utenfor skolen. De voksne vil bygge parkeringsplass, og Bao organiserer et opprør for å redde skogen.
Foto av bokomslag.
Av .

Mange skriver skjønnlitterære bøker der handlingen ligner på noe som har skjedd i virkeligheten og ligger nært opp til forfatterens eget liv. Det kalles virkelighetslitteratur. Samtidig kan forfatteren dikte inn hendelser som ikke er sanne. Dette har ført til en stor debatt om det å blande virkelighet og fiksjon.

Både Vigdis Hjorth og Karl Ove Knausgård skriver virkelighetslitteratur. Begge forfatterne bruker personer og opplevelser fra sitt eget liv i romanene sine. Romanen til Vigdis Hjorth, Arv og Miljø, er et eksempel på dette. Et annet eksempel er Karl Ove Knausgårds verk Min kamp. Det er en roman i seks bind hvor han skriver detaljert om livet sitt.

Dokumentarroman er en sjanger som også tar utgangspunkt i virkeligheten. Åsne Seierstad hadde stor internasjonal suksess med dokumentarromanen Bokhandleren i Kabulet familiedrama (2002).

Språk

Norske samtidsforfattere viser stor variasjon når det gjelder språk. Jon Fosse skriver på nynorsk, han fikk Nobelprisen i litteratur i 2023. Saia Marilena Stueng skriver på nordsamisk i bøkene om Hamburgerprinsessa.

Flere forfattere bruker dialekt og sosiolekt i bøkene sine. Eksempler på dette er Zeshan Shakar i Tante Ulrikkes vei, Maria Navarro Skaranger i Alle utlendinger har lukka gardiner og Oliver Lovrenski i boka Da vi var yngre.

Krim og spenning

Krim er en populær sjanger i vår samtid, og mange av romanene blir det laget film av. Jo Nesbø har blitt internasjonalt kjent med bøkene om politimannen Harry Hole. Jørn Lier Horst, Anne Holt, Karin Fossum og Unni Lindell er andre kjente krimforfattere.

Kjente forfattere

Andre kjente forfattere og noen av deres kjente verk fra samtiden:

  • Tore Renberg, Mannen som elsket Yngve (2003)
  • Per Petterson, Ut og stjæle hester (2003) og Jeg forbanner tidens elv (2008)
  • Jan Frode Tiller, Innsirkling (2007)
  • Miriam Kristiansen, Et rikt liv (2009)
  • Roy Jacobsen, Vidunderbarn (2009) og De usynlige (2013)
  • Merete Lindstrøm, Dager i stillhetens historie (2011)
  • Helga Flatland, Bli hvis du kan Reis hvis du må (2010)
  • Trygve Skaug, Følg med nå (2019)
  • Lars Saabye Christensen Byens spor (2017-2021)
  • Frode Grytten Den dagen Nils Vik døde (2023)

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Hilde Bliksrud
Det Norske Akademis ordbok