Foto av bokomslag.

Jørn Lier Horst har skrevet krim både for barn og voksne.

Foto av bokomslag.

Jørn Lier Horst er en norsk forfatter. Han er blant annet kjent for barnebøkene om Detektivbyrå nummer 2 og den spennende serien Clue, som er skrevet for ungdom. Han har også skrevet flere krimbøker for voksne.

Bakgrunn

Jørn Lier Horst er født i Bamble. Han er utdannet som politi og har jobbet med å lede etterforskning i Vestfold politidistrikt. Siden 2013 har han han vært forfatter på fulltid.

Bøker for voksne

Horst debuterte som forfatter i 2004 med politiromanen Nøkkelvitnet. Her møter man for første gang politimannen William Wisting. Han er hovedperson i mange av Horsts kriminalromaner for voksne. Bokserien har også blitt TV-serie.

Bøker for barn

Den første boka i Clue-serienkom ut i 2012. Så ble det totalt 13 spenningsbøker for ungdom. Serien handler om de tre ungdommene Cecilia, Leo og Une. Sammen med hunden Egon løser de ulike gåter. Handlingen foregår på hjemstedet Skutebukta og det gamle pensjonatet Perlen.

Detektivbyrå nummer 2 er en krimserie for barn. Horst har samarbeidet med illustratør Hans Jørgen Sandnes om denne serien. Den første boka kom i 2013. Serien består av i alt 22 bøker. Hovedpersonene i serien er de to barna Tiril og Oliver. De løser mysterier sammen med sporhunden Åtto i den idylliske småbyen Elvestad.

Det er laget film av to av bøkene i serien Detektivbyrå nummer 2. Operasjon mørkemann kom i 2018 og Operasjon mumie i 2019.

Temaer

Horst sine bøker for barn og ungdom er først og fremst skrevet for å gi spenning og leseglede. Men et vanlig tema i alle krimbøker er kriminalitet. Hvorfor begår noen mennesker forbrytelser? Hva gjør det med samfunnet?

Horst er også opptatt av filosofi, noe som er tydelig i ungdomsbøkene. I serien Clue er hver krimgåte knyttet til sitater fra kjente filosofer. Cecilia, Leo og Une må lære seg å tenke som filosofene for å kunne løse gåtene.

Betydning

Jørn Lier Horst har mottatt flere priser for bøkene sine og de er utgitt i over 40 land.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen