Faktaboks

Nora Dåsnes
Født
31. desember 1995, Oslo
Nora Dåsnes debuterte med tegneserieromanen Ti kniver i hjertet (2020). Ubesvart anrop kom i 2021 og La skogen leve kom i 2022.
Nora Dåsnes/Aschehoug.

Nora Dåsnes er en norsk forfatter som lager tegneserier. Hun er også illustratør og animatør. Hun er mest kjent for å lage tegneserieromaner for barn og ungdom. Sammen med forfatteren Hannah Mileman, har hun også gitt ut ti bøker i romanserien Gjenklang.

Bakgrunn

Nora Dåsnes er fra Oslo. På videregående skole lærte hun å tegne og male. Da gikk hun det som i dag heter kunst, design og arkitektur. Etter det studerte hun animasjon og illustrasjon ved Kingston University i England.

Karriere

Dåsnes ga ut sin første bok, tegneserieromanen Ti kniver i hjertet i 2020. I 2021 ga hun ut Ubesvart anrop, og i 2022 La skogen leve! En tegneserieroman er en roman som er tegnet som en tegneserie.

Dåsnes illustrerer serien Vesle vil også av forfatter Hannah Mileman.

Temaer

De tre tegneserieromanene til Nora Dåsnes har så forskjellige temaer, som forelskelse, terrorisme og miljøvern.

Ti kniver i hjertet (2020) handler om 12 år gamle Tuva, som forelsker seg i en jente.

Ubesvart anrop (2021) handler om hvordan terrorangrepet 22. juli 2011 påvirket det norske samfunnet. Hovedpersonene er de to tenåringene Rebekka og Fariba, som skal begynne på Elvebakken videregående samme høst.

Hovedpersonen Bao i La skogen leve! (2022) er venninnen til Tuva fra Ti kniver i hjertet. Bao leder venninnegjengen i kampen for å bevare barnas favorittskog. Kommunen vil hogge den ned for å lage parkeringsplass.

Betydning

Nora Dåsnes har vunnet flere priser for bøkene sine, blant annet Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for Ubesvart anrop (2021).

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen