Fotografi

Donald Duck er en av de aller mest kjente tegneseriene. Bladet Donald Duck & Co har kommet ut siden 1948.

Tegneserie med snakkebobler.
Det er vanlig at figurene i tegneserier er tegnet i en enkel stil og at de snakker med hverandre i snakkebobler.
Av /CappelenDamm.

Tegneserier er type kunst som forteller en historie med tekst og bilder. Tegneserier består av flere illustrasjoner etter hverandre. De står gjerne i ruter eller en serie.

Tegneserier kan være alt fra korte striper med vitser i aviser og blader, til egne hefter og tykke bøker. Tegningene kan være enkle eller fulle av detaljer. Tegneserier som forteller én sammenhengenge, lang historie, kalles tegneserieromaner.

Tegneserie er et format, og innholdet kan være mye forskjellig. Noen serier er først og fremst underholdende, gjerne morsomme eller spennende. Andre kan være alvorlige eller fortelle historier fra virkeligheten.

Kjente tegneserier:

  • Donald Duck & Co
  • Pondus
  • Nemi
  • Nordlys
  • Amuletten

Kjennetegn

Tegneserier kan bestå av både tegninger, malte bilder, fotografier og andre illustrasjoner. Man kaller det uansett tegneserier. Sammen forteller tekst og bilder en historie.

Tegneserier kan likne på film i måten de er laget på og måten historien blir fortalt på.

Vitsetegninger består ofte av bare en rute, men de kan likevel fortelle en historie. Et eksempel er Larsons gale verden.

Man finner tegneserier mange steder, som på internett, i aviser, i egne blader og som hele bøker.

Tekst og bilder

Tegning
De fleste tegneserier har tekst, gjerne i bobler, men det finnes også stumme serier. Bildet viser Xueting Yangs Et annet sted.
Tegning
Av /Jippi forlag.

Tegneserier inneholder både tekst og bilder. Teksten er ofte kort. Den kan være i snakkebobler, tankebobler eller i en tekstboks.

Det er også vanlig å bruke symboler i tegneserier, for eksempel en lyspære over hodet på en person som får en god idé, eller en mørk sky over en som er sur.

Noen tegneserier har ikke tekst i det hele tatt. Det er «stumme» tegneserier, hvor bildene forteller hele historien.

Typer

En tegneserie kan også være en hel bok. Ti kniver i hjertet er en tegneserieroman av Nora Dåsnes.
Nora Dåsnes/Aschehoug.

Tradisjonelt kunne man dele opp tegneserier i to store grupper: humor og spenning. Det var lenge mest vanlig.

Senere har tegneserie blitt et vanligere format. Nå finnes det også tegneserier som handler om historie, krim, skrekk, kjærlighet og familier. Serier med tema fra virkeligheten har blitt mer populære i nyere tid. Et eksempel er Persepolis av Marjane Satrapi.

En annen populær sjanger innen tegneserier er japansk manga.

Historie

Humor-serier er den eldste sjangeren innen tegneserier. De første humorseriene kom ut i USA på slutten av 1800-tallet. Mange av humorseriene handler om familier med rampete barn. Kjente eksempler er Knoll og Tott og Tommy og Tigern. De fleste seriene i aviser er humorserier.

De spennende seriene handler ofte om helter i kamp mot skurker. Noen av heltene har overnaturlige krefter og er superhelter, som Supermann og Spider-Man. Fantomet og Tarzan er andre helter som har vært veldig populære.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen