Faktaboks

Jo Nesbø
Født
29. mars 1960
Jo Nesbø bøker.
Jo Nesbø har skrevet bøker både for barn og voksne. For voksne har han skrevet flest krimbøker om politimannen Harry Hole.
Jo Nesbø bøker.

Jo Nesbø er en norsk forfatter. Han skriver bøker for både barn og voksne. Han er mest kjent for barnebøkene om doktor Proktor og for krimbøkene om Harry Hole.

Bakgrunn

Jo Nesbø er født i Oslo, men vokste opp i Molde. Han er utdannet siviløkonom. I 1990 var han med på å starte bandet Di derre, der han fortsatt er vokalist og skriver sangene. Jo Nesbø lever av å være musiker og forfatter.

Karriere

Jo Nesbø skrev først bøker for voksne. I 1997 gav han ut kriminalromanen Flaggermusmannen. Det er hans først bok i serien om politimannen Harry Hole. Boka ble populær, og Nesbø skrev mange bøker i serien. Den 13. boka, Blodmåne, kom ut i 2022.

Nesbø har også skrevet flere kriminalromaner som ikke er en del av denne serien. Flere av disse har blitt til film.

Barnebøker

Jo Nesbøs første barnebok var Doktor Proktors prompepulver (2007). Han skrev i alt fem bøker i serien om doktor Proktor.

Bøkene handler om de to barna Lise og Bulle og vennskapet deres med Doktor Proktor. De er humoristiske spenningsbøker fulle av fantasi og morsomme påfunn og overraskelser. Doktor Proktor har funnet opp et kraftig prompepulver som kan lage promper som brenner hull i buksa og sender små gutter ut i verdensrommet – og tilbake.

Med hans helt unike oppfinnelser og ideer klarer de tre vennene å redde både mennesker, hjembyen og verden. De opplever utrolig mye sammen, og må gå gjennom mange farer, men klarer seg alltid.

Bøkene har blitt til både film og teater.

Betydning

Jo Nesbøs er internasjonalt kjent, og bøkene hans er oversatt til over 50 språk. Nesbø har mottatt mange priser for bøkene sine.

Noen av pengene han får fra salg av bøkene sine blir gitt til barn i utviklingsland så de kan lære å lese og skrive.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen