Faktaboks

Maja Lunde
Født
30. juli 1975
Snøsøsteren omslag
I Snøsøsteren skriver Maja Lunde om sorg, vennskap og julemagi.
Snøsøsteren omslag

Maja Lunde er en norsk forfatter. Hun skriver bøker for både barn og voksne og har også skrevet manus for film og TV. Noen av de mest kjente bøkene hennes er romanen Snøsøsteren for barn og Bienes historie for voksne.

Bakgrunn

Foto av bokomslag
Maja Lunde har skrevet bøker både for barn og voksne. Den første boken hennes for voksne var Bienes historie, som kom i 2015. Den er en av fire bøker om trusler mot klima og natur. De andre bøkene er Blå, Przewalskis hest og Drømmen om et tre.
Foto av bokomslag
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Maja Lunde er oppvokst og bosatt i Oslo. Hun er utdannet i medier og kommunikasjon.

Karriere

Maja Lundes første roman for voksne var Bienes historie (2015). Dette var den første av flere bøker om klimaet og klimaendringer. De neste tre bøkene i det som kalles Klimakvartetten er Blå (2017), Przewalkis hest (2019) og Drømmen om et tre (2022).

Barnebøker

Maja Lunde har skrevet flere barnebøker, blant annet serien Verdens kuleste gjeng. Hennes mest kjente barnebok er Snøsøsteren (2019). Det er en julefortelling i 24 deler, med tegninger av kunstneren Lisa Aisato. Boka handler om gutten Julian, som har mistet søsteren sin. Ingen i familien klarer å stelle i stand til jul, og all julemagi er borte. Men så møter han livsglade Hedvig, som elsker jula, og alt blir annerledes.

En annen kjent barnebok er Over grensen (2020), som det også ble laget film av. Den handler om to jødiske barn flykter til Sverige fra Norge under andre verdenskrig. Det blir en flukt på liv og død.

Temaer

Maja Lunde skriver om foreldre og barn, om forhold mellom mennesker, om livet og døden. Ikke minst er hun opptatt av klimaet og hva som skjer når menneskene ikke tar vare på den.

Hun skriver både om fortid, nåtid og framtid, og mange av bøkene stiller viktige spørsmål om naturen, klima og hva mennesker gjør med naturen.

Betydning

Bøkene til Maja Lunde er oversatt til over 40 språk. Hun har fått flere priser for bøkene sine.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen