Fire vegetarburgere stablet oppå hverandre ligger på en tallerken sammen med litt salat.

Disse vegetarburgerne er laget av brokkoli og quinoa. Vegetarburgere kan også lages av for eksempel bønner, linser eller sopp.

Foto av vegetarburgere
Av /Shutterstock.

Hamburger er kvernet kjøtt som blir stekt som en liten kake, og som legges i hamburgerbrød sammen med dressing og salat. Dette er en populær type fastfood, og man spiser det ofte med hendene. Mange sier bare burger.

Det er vanligst å bruke kjøtt fra okse og ku, men annet kjøtt kan også brukes. For de som ikke spiser kjøtt, finnes det fiskeburgere og vegetarburgere som er laget av grønnsaker.

Tilberedning

Hamburgeren lages av kvernet kjøtt, som er det samme som kjøttdeig. Kjøttet blandes med salt og krydder. Man blander ikke inn vann eller melk, som man gjør når man lager kjøttkaker. Hamburgeren formes til en runding, cirka to centimeter tykk, og stekes i stekepanne eller på grillen.

Hamburgerbrødet er mykt og flatt og rundt. Brødet skjæres i to, og så legger man hamburgeren i midten. Vanligvis har man på saus og tilbehør. Sausen er ofte ketchup eller dressing. Tilbehøret kan for eksempel være salat, tomat, løk, og sylteagurk. Mange liker å ha smeltet ost på hamburgeren, da heter det cheeseburger.

Historie

Hamburgeren kommer fra USA. Mange tror det heter hamburger fordi innvandrere fra den tyske byen Hamburg tok med seg oppskriften på 1800-tallet.

Hamburgere ble kjent over hele verden i 1904, da det ble servert på Verdensutstillingen i St. Louis, i delstaten Missouri i USA.

En av Norges mest kjente kokebøker er Stor kokebok fra 1914, som ble skrevet av Henriette Schønberg Erken. I den er det en oppskrift på hamburgerbiff, men det var ikke mange som spiste hamburgere i Norge på den tiden. Det var først på 1950- og 1960-tallet at hamburgere begynte å bli vanlig. Det var litt fordi amerikansk kultur ble veldig populært.

I 1983 åpnet den første McDonalds-restauranten i Norge. I dag finnes det hamburger-restauranter nesten overalt. Man får også kjøpt hamburger på de fleste kiosker og bensinstasjoner.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen