En grønn logo der det står ordet HALAL under et arabisk skrifttegn
Tegnet betyr at maten er halal.
Tegning av symbol for halal.
Av .

Halal er et arabisk ord som betyr tillatt eller lovlig. Ordet står i Koranen, som er muslimenes hellige bok. Det brukes ofte om mat og drikke. Alt som muslimer har lov til å spise og drikke er halal. Det motsatte av halal er haram, det som er forbudt.

I jødedommen er det også regler for hva som er lov til å spise. Mat som er tillatt å spise ifølge jødedommen kalles kosher.

Mat og drikke

Etter islamske regler er det forbudt å spise svinekjøtt og drikke alkohol. Man kan spise annet kjøtt, hvis dyret er slaktet på riktig måte. Dette kalles halal-slakting. i Norge vil kjøtt fra dyr som er slaktet på denne måten merkes med halal. All fisk er halal, og der er det ingen regler for slakting.

Muslimer som vil følge forbudet mot å spise svin fullt ut må være veldig nøye. Mye godteri innholder gelatin som ofte lages av svin.

All frukt, grønnsaker, kornvarer og annen mat fra planter er lov å spise.

Halal-slakting

For at kjøttet skal være halal, må dyret slaktes på en bestemt måte. Slaktingen skal gjøres med respekt for dyret. Først bedøves dyret. Før slaktingen ber man en liten bønn. Så kutter man over halsen med en skarp kniv, før dyret tømmes for blod.

Dette er den vanlige måten å slakte dyr på i Norge. Reglene og fremgangsmåten er de samme som for vanlig slakting. Den eneste forskjellen er at man ber en bønn først ved halal-slakting.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Nora S. Eggen
Førstelektor, Universitetet i Oslo