Mann drar i spenene på kua, så det renner melk ned i ei bøtte
Melk kommer fra juret til kua. For å få ut melka, må man melke, enten for hånd eller med maskin.
Melking av ku
Av /Shutterstock.

Melk er hvit væske fra juret til kua, som brukes til drikke. Jurene henger under magen på kua, og kua må melkes for å få tak i melken.

I Norge er det bare kumelk som kan kalles for bare «melk». Melk fra andre dyr må merkes med hvilket dyr det kommer fra, for eksempel geitemelk. Det samme gjelder melk som er laget av planter, for eksempel havremelk og mandelmelk.

Bruk

Melk kan brukes på forskjellige måter. Den kan drikkes som den er, man kan lage kakao, eller ha melk i kaffen, for eksempel i kaffe latte. Det er mye mat og mange matretter som har melk i seg:

  • Supper og gryteretter
  • Sauser
  • Kaker
  • Pannekaker og vafler
  • Grøt
  • Sjokolade

Kumelk

Melk som skal selges i butikken, sendes fra gården til et meieri. Det er en fabrikk der man sjekker at det ikke er noe galt med melken. På meieriet lager man lettmelk og skummet melk ved å fjerne nesten alt fettet fra melken. Den fete melken blir til helmelk, smør og kremfløte.

Før melken fylles på kartonger, blir den varmet opp til 72 grader, for å ta livet av skadelige bakterier. Dette kalles pasteurisering.

Matvarer laget av melk

Melk brukes også til å lage andre matvarer, som smør, rømme, ost og yoghurt. Mat som er laget av melk, kalles meieriprodukter.

Noen meieriprodukter lages ved å ha melkesyrebakterier i melken. Dette er ufarlige bakterier som gjør at melken kan bli til yoghurt, rømme eller ost.

Vanlige meieriprodukter er:

  • Yoghurt
  • Fløte
  • Rømme
  • Smør
  • Ost og prim

Ost

Ost lages av melk. Å lage ost heter å yste. Man kan bruke melk fra ku, geit og sau. Det finnes mange forskjellige oster. Noen er myke, andre er harde. Noen har mild smak, andre har sterk smak.

Vanlige oster er:

  • Gulost
  • Brunost
  • Brie
  • Blåmuggost
  • Hvit geitost

Næringsinnhold

Fotografi
Folk som ikke tåler laktose kan bruke plantemelk. Fra venstre mot høyre er det nøttemelk av hassenøtter, havremelk, kokosmelk og mandelmelk.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Melk inneholder vitaminer, proteiner og mineraler. Dette er næringsstoffer som kroppen trenger. Kalsium er for eksempel viktig for å holde skjelettet og tennene friske.

Helsedirektoratet gir råd om helse til alle som bor i Norge. De anbefaler at man spiser tre porsjoner med melk eller meieriprodukter hver dag. Én porsjon er det samme som et glass melk eller en yoghurt.

For nyfødte babyer er melk den viktigste maten. Denne melken kommer fra puppen til moren, og kalles morsmelk.

Noen tåler ikke melk

Kumelk inneholder et stoff som heter laktose. Noen blir syke hvis de spiser eller drikker dette, det heter laktoseintoleranse. De kan bruke laktosefri melk eller melk fra planter i stedet. Andre kan være allergiske mot proteiner som finnes i melk.

Les mer i Lille norske leksikon

  • kosthold
  • sunn mat

Faktasjekk av

Arnt Steffensen