Faktaboks

Sigrid Undset
Født
20. mai 1882, Kalundborg, Danmark
Død
10. juni 1949, Lillehammer

Portrett av Sigrid Undset da hun var rundt 20 år gammel

/Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Sigrid Undset var en norsk forfatter på 1900-tallet. Hun er en av våre mest kjente forfattere og skrev mest romaner, noveller og essayer. Hun er mest kjent for de tre romanene om Kristin Lavransdatter, som beskriver livet til en kvinne i middelalderen.

Undset fikk Nobelprisen i litteratur i 1928.

Bakgrunn

Bokomslag, Kransen av Sigrid Undset
Første bok i trilogien om Kristin Lavransdatter heter Kransen og handler om Kristin, som vokser opp på 1300-tallet.
Omslag, Kransen av Sigrid Undset

Sigrid Undset ble født i Danmark, men vokste opp i Kristiania, som i dag er Oslo. I fortellingen "Elleve år" skrev hun om barndommen i byen, og beskriver fattigdom og stor ulikhet mellom folk. Hun likte ikke skolen, og sluttet da hun var 16. I stedet begynte hun å arbeide som kontordame, og det gjorde at hun lærte mye om arbeiderklassen og livet hun beskriver i "Elleve år".

Undset giftet seg og fikk tre barn. Etter hvert bodde hun alene med barna på Lillehammer. Hun var opptatt av religion, og i 1924 ble hun katolikk. Etter dette handlet mange av tekstene hennes om katolisisme.

Sigrid Undset var engasjert i debatter i tiden, og skrev innlegg i aviser og tidsskrift. Mange var uenige med det hun skrev. Hun ble kritisert både for å skrive om seksualiteten til kvinner og for å være for opptatt av katolisismen. Hun var tidlig ute med å advare mot Hitler, og kom i konflikt med flere forfattere på grunn av det, blant annet Knut Hamsun.

Forfatterskap

Fotografi
Kristin Lavransdatter har også blitt satt opp som teater. På bildet er Sara Khorami som Kristin og Preben Hodneland som Erlend fra en forestilling på De norske teatret i 2022.
Fotografi
Av /Det norske teatret.

Undset skrev flere noveller og en dagbokroman før hun ga ut Jenny i 1911. Denne romanen handler om en ung, vellykket kunstner som lever et fritt liv i Roma. Boka ender tragisk, med at Jenny begår selvmord. Undset fikk kritikk både for å skrive om kvinner som levde frie liv og for at hovedpersonen tar livet av seg på slutten.

Kristin Lavransdatter

De tre mest leste bøkene til Sigrid Undset handler om Kristin Lavransdatter og hennes liv på 1300-tallet. Kristin går imot faren og gifter seg med den kjekke ridderen Erlend. Den første boken, Kransen, er en kjærlighetsroman, og den andre boken, Husfrue, handler om ekteskapet med Erlend. Siste bok, Korset, handler mest om Kristins forhold til Gud. Romanene er også kjent for å være gode og levende beskrivelser av samfunnet i middelalderen.

Det er både laget teater og film av bøkene.

Olav Audunssøn

Olav Audunssøn er en roman som består av to bøker og tar også handlingen sin fra middelalderen. Hovedpersonen lever på 1200-tallet. Han dreper en mann når han er ung, og lever hele livet i kamp mellom det han selv ønsker og det som er Guds lov. Han prøver å leve riktig og være en god far for barna sine, men synes livet er vanskelig. Til slutt ser han at han trenger tilgivelse fra Gud.

Betydning

Sigrid Undset fikk Nobelprisen i litteratur på grunn av bøkene fra middelalderen om Kristin Lavransdatter og Olav Audunssøn.

Under andre verdenskrig var Norge okkupert av Tyskland. Sigrid Undset bodde da i USA. Her jobbet hun for frigjøringen av Norge, og hun skrev tekster og holdt taler i radio.

I 1947 ble hun tildelt Storkors av St. Olavs orden. Hun var den første kvinnen som fikk denne medaljen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger