Faktaboks

Knut Hamsun
Født
4. august 1859, Vågå, Oppland
Død
19. februar 1952, Nørholm (nå i Grimstad), Agder
Knut og Marie Hamsun i mai 1950.
/Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Omslag av tegneserien Sult av Knut Hamsun.
Romanen Sult har også vært utgitt som tegneserieroman. Den ble laget av Martin Ernstsen i 2019.
Fotografi, bokomslag
Minuskel Forlag.

Knut Hamsun var en norsk forfatter. Han regnes som en av de fremste forfatterne i Norge. Noen av de mest kjente romanene hans er Sult, Markens grøde, Mysterier og Pan.

Hamsun skrev romaner som hørte til modernismen og realismen. Han skrev også mer romantiske bøker.

I 1920 fikk han Nobelprisen i litteratur.

Bakgrunn

Knut Hamsun het egentlig Knut Pedersen. Han tok navnet Hamsun fra fra gården han vokste opp på, på Hamarøy i Nordland. Den het Hamsund.

Hamsun gikk bare seks år på skolen, og jobbet blant annet som skomakerlærling og skolelærer. Han skrev dikt og fortellinger før han begynte å skrive romaner. Hamsun var gift to ganger. Hans siste kone, Marie Hamsun, var også forfatter.

Knut Hamsun var en omstridt mann. Det var både fordi han skrev på en ny måte, og fordi han kritiserte andre forfattere, blant annet Henrik Ibsen. Han var også omstridt fordi han støttet den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig.

Forfatterskap

I 1890 utga Hamsun romanen Sult. Den handler om en ung mann som går rundt i Kristiania, sulten og forvirret. Boka blir regnet som den første modernistiske romanen i Norge. Den beskriver hvordan det er å føle seg ensom og fremmed blant andre folk.

I 1892 kom romanen Mysterier, og i 1894 Pan. Disse handler også om folk som føler seg fremmede og som det går dårlig med fordi de ikke klarer å forholde seg til virkeligheten. Hamsun ønsket å skrive om det enkelte mennesket, om tanker og følelser.

Mange av romanene hans handler om kjærlighet. Den mest kjente er Victoria fra 1898. Kjærlighet kan være vanskelig, og de fleste av historiene hans ender tragisk.

Etter første verdenskrig skrev Hamsun romaner som var mer kritiske til samfunnet. I 1917 kom Markens grøde. Den handler om Isak, som bygger sin egen gård fra grunnen av, og tar for seg motsetningene det moderne og det tradisjonelle livet. Hamsun fikk Nobelprisen i litteratur for denne boka.

I romanen Landstrykere fra 1927 er hovedpersonen Edevart, som må leve som landstryker etter å ha tapt både penger og kjærlighet. Historien fortsetter i August fra 1930 og Men livet lever fra 1933. Bøkene er typiske for den perioden som kalles nyrealismen.

Hamsun utga til sammen over 20 romaner, i tillegg til andre tekster.

Hamsun og Hitler

Allerede før andre verdenskrig var Hamsun en stor beundrer av Adolf Hitler. Han støttet nazistene aktivt under hele den tyske okkupasjonen av Norge. Etter krigen ble han dømt til å betale en stor bot. Hamsun skrev om opplevelsene sine etter krigen i På gjengrodde stier fra 1949.

Betydning

Knut Hamsuns landssvik har vært mye diskutert helt fram til i dag. Han er likevel en av Norges største forfattere, og bøkene har blitt både filmer, TV-serier og teaterstykker.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger