Nettavisene VG, Bergens tidende, Nordlys og Aftenposten.
De fleste norske papiraviser har også et nettsted hvor man kan lese nyhetene.
Collage, norske nettaviser.
Lisens: CC BY SA 3.0

En avis er en samling tekster som gis ut jevnlig. Vanligvis inneholder en avis nyheter, artikler og annonser (reklame).

Tidligere kom aviser på papir. Nå er det vanlig å gi ut aviser både på papir og på internett. Noen aviser kommer nå bare på nett. Aviser på internett kalles nettaviser.

Frihet for aviser

Aviser i Norge har rett til å skrive om hva de vil, og skal være uavhengige fra dem som har makt. De som bestemmer over landet kan ikke bestemme hva avisene skal skrive. Denne retten kalles pressefrihet.

Frihet og uavhengighet for alle som lager nyheter og dokumentarer, er viktig for demokratiet.

I noen land er ikke avisene uavhengige av dem som har makt. I stater med liten pressefrihet bestemmer de som har makt mye av det avisene skriver. I andre land skriver avisene det et politisk parti mener.

Aviser i Norge

Det blir solgt færre og færre papiraviser. Likevel har avisene fortsatt mange lesere fordi veldig mange leser på nett.

Å lese aviser er tradisjon i Norge. Folk liker å følge med på hva som skjer både i Norge og i verden. I 2019 var det 228 norske aviser som kom minst en gang i uka. Sammenliknet med andre land i verden er det mange aviser i Norge.

Tall over hvem som leser aviser i Norge viser at unge mennesker leser mindre avisinnhold enn eldre. I 2018 var gjennomsnittsalderen på dem som abonnerer på for eksempel Aftenposten 49 år.

Etter at nettavisene kom på 1990-tallet, har det vært vanskelig å tjene penger for papiravisene. Færre ville abonnere på, eller kjøpe, papiravis i butikken. Derfor var det også færre som ville kjøpe reklameplass i papiravisene.

Avisene har prøvd å finne andre måter å tjene penger på. En måte er at folk må betale for å lese saker på nett.

Betale for bruk

Mange har innført betaling for innholdet på nett, og beskytter deler av innholdet ved at folk må abonnere. Det er nå blitt mer og mer vanlig at leserne kjøper abonnement som omfatter både papiravis og en digital utgave.

Store endringer

Det blir solgt færre papiraviser, og det er mindre inntekter fra reklame. Derfor må avisene gjøre endringer. For å spare penger har mange journalister og andre som jobber i avis mistet jobben.

Før var målet å ha mange lesere av avisen. Nå er målet for mange aviser å få flest mulig til å betale for innholdet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Maasø
Førsteamanuensis, Universitetet i Oslo