Stemmebånd til en som snakker normalt og til en som hvisker.

Hos mennesker er det stemmebåndene som lager lyd. Jo strammere stemmebåndene er, desto fortere vibrerer de og skaper høyere toner. På bildet til venstre ser man stemmebåndene til en som snakker normalt. På bildet til høyre ser man stemmebåndene til en som hvisker. Da er de slappere. Når man hvisker, beveger stemmebåndet seg nesten ikke i det hele tatt.

/NTB Scanpix ※.

Lyd er bølger i lufta som man kan høre. Lange lydbølger høres ut som en dyp basslyd. Korte lydbølger høres ut som lyse lyder.

Et eksempel på lyd er en stemme som snakker eller synger eller en fløyte det blir blåst i. Lyd oppstår også ved plutselige forandringer i trykk, som ved skudd og eksplosjoner

Lyd måles med enheten hertz. Lyd beveger seg saktere enn lys.

Mennesker bruker ørene til å høre lyd. Det er knyttet til sansen hørsel.

Sånn blir lyd laget

Nærbilde av strenger på en gitar.
Når en gitarist spiller på strengene på en gitar, vibrerer de og lager lyd.
Foto av gitarstrenger.
Av .

Lyd blir laget når noe vibrerer. Når man snakker, vibrerer stemmebåndet i halsen, og det er det som lager lyden til stemmen.

På en gitar er det strengene som vibrerer for å lage lyd. Og hvis man blåser inn i en fløyte, vibrerer lufta inni fløyta, slik at det kommer lyd. Inne i en høyttaler er det en elektrisk motor. Motoren får høyttaleren til å vibrere.

Jo fortere vibrasjonen beveger seg, jo lysere (høyere) blir lyden. Lys lyd har høyere frekvens enn mørk (lav) lyd.

Lyd må bevege seg i noe

Lyd trenger noe å bevege seg gjennom som det går an å lage bølger i. Lyd kan for eksempel bevege seg gjennom luft eller vann. Noen steder i verdensrommet er det helt tomt. Der er det ikke lyd. Men det finnes lyd på andre stjerner og planeter.

Hastigheten til lyd

I forgrunnen på bildet er det en kvinne som blåser i en liten fløyte i metall. I bakgrunnen skimter man en hvit liten hund.
En hundefløyte har så lys tone at mennesker vanligvis ikke kan høre den. Men hunden hører den fordi den kan høre høye frekvenser.
Foto av hundefløyte.
Av /Shutterstock.

Lyd beveger seg med en fart på 340 meter per sekund i luft. Det er veldig raskt. Derfor kan man høre en mobiltelefon med en gang den ringer. Lyden må bevege seg fra telefonen og til personen, men det går så fort at personen ikke vil merke at det går litt tid.

Hvis noe er langt borte, kan man merke at lyden er forsinka. Når det er tordenvær, hender det for eksempel at man kan se lynet flere sekunder før man hører at det tordner. Det er fordi lyset fra lynet beveger seg raskere enn lyden.

Lyd beveger seg fortere i vann enn i luft. Lyd kan også bevege seg veldig fort gjennom bein. Hvis man holder en blyant like ved øret og skraper på den, vil skrapelyden bli lav. Da må lyden bevege seg gjennom luft for å komme til øret. Men hvis man i stedet biter ned på blyanten og så skraper på den, vil skrapelyden bli høy. Det er fordi da beveger lyden seg gjennom tennene og hodeskallen til øret.

Lyd som ikke kan høres

Dyr kan høre lyd som mennesker ikke kan høre. Katter kan for eksempel høre både mørkere og lysere lyder enn mennesker. Hunder hører dobbelt så godt som mennesker.

Barn kan høre lyder som ikke voksne hører. Etter hvert som man blir eldre, virker ørene dårligere. Det er hørselen som blir svakere. Da kan man ikke høre de lyseste lydene lenger.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jacob Linder
Professor, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet