Til venstre er det en sol som sender ut stråler. Strålene går gjennom et trekantet prisme og blir brutt. På høyre side er alle fargene i lyset plassert i rekkefølge, fra øverst til nederst: rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo og lilla.
Hvis hvitt lys skinner gjennom et glass som kalles for prisme, vil man kunne se alle fargene i lyset. Det heter lysbrytning.
Illustrasjon av lysbryting.
Lisens: CC BY SA 3.0
Tegningen viser en plante under og over jorden. Under jorden er røttene. Blå piler viser at vann blir fraktet opp gjennom røttene. Over jorden er stengelen og blader. Til venstre står det karbondioksid med en pil mot bladene. Til høyre står det oksygen, med en pil fra blader ut i lufta. Øverst på tegningen er det en sol med piler ned mot planten. Det står sollys ved siden av pilene.
Fotosyntesen gjør om karbondioksid (CO2) og vann (H2O) til sukker som lagres i bladene. Bladene kan bli mat for mennesker og dyr.
Illustrasjon av fotosyntese.
Av /BioRender.
Lisens: CC BY SA 4.0

Lys er stråling som øynene til mennesker kan se. Når mennesker ser ting rundt seg, er det fordi lyset fra tingene treffer øynene.

Hvis det er helt mørkt, klarer ikke mennesker å se noe som helst. Men det går an å se ting som sender ut sitt eget lys, for eksempel Sola eller en lampe.

Mennesker kan også se ting som ikke sender ut sitt eget lys, for eksempel en appelsin. Men da må noe annet lyse på tingen. Det går for eksempel an å se en appelsin hvis Sola lyser på den. Det er fordi appelsinen sender litt av lyset fra Sola ut igjen slik at det treffer øynene våre. Dette kalles refleksjon.

Lys er en type elektromagnetisk stråling.

Lys er viktig for livet på Jorda

Sola er den viktigste kilden til lys på Jorda. Det hadde ikke vært noe liv på Jorda uten lyset fra Sola.

Det er mye energi i lys. Planter bruker energien fra lyset til å lage sin egen mat ved hjelp av fotosyntese. Hvis planter ikke får nok lys, dør de.

Alle dyr spiser enten planter eller andre dyr som spiser planter. Så hvis det ikke hadde vært lys og planter på Jorda, kunne det ikke ha vært dyr her.

Mange dyr bruker også lyset fra Sola til å se.

Fargene i lyset

Lyset fra Sola kalles hvitt lys. Hvitt lys er egentlig en blanding av lys med alle regnbuens farger:

  • rødt
  • oransje
  • gult
  • grønt
  • blått
  • indigo
  • fiolett

Hvis hvitt lys skinner gjennom et glass som kalles for prisme, vil man kunne se alle fargene i lyset. Dette kalles lysbrytning.

Usynlig lys

Det lyset mennesker kan se, kalles synlig lys. Men det finnes også lys som mennesker ikke kan se. Et eksempel er ultrafiolett lys. Noen dyr kan se ultrafiolett lys, for eksempel reinsdyr.

Infrarødt lys er et annet eksempel på lys som er usynlig for mennesker. Infrarødt lys er det samme som varmestråling. Hvis man kjenner at Sola varmer, så kjenner man det infrarøde lyset. Mygg og gullfisk kan se infrarødt lys.

Lysets hastighet

Lys beveger seg med en fart på nesten 300 millioner meter per sekund. Det er veldig raskt. Derfor kan man se at en taklampe lyser med en gang man har skrudd den på. Lyset beveger seg fra lampa til personen som skrudde på lampa, så fort at personen ikke vil merke at det tar tid.

Hvis man ser på noe som er veldig langt unna, kan man merke at lyset har brukt tid på å komme fram. Lyset fra Sola bruker åtte minutter på å bevege seg til Jorda. Hvis man står på Jorda og ser på Sola, ser man egentlig hvordan Sola så ut for åtte minutter siden.

Det er ikke mulig å bevege seg raskere enn farten til lyset.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jacob Linder
Professor, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet