En hånd som holder en smarttelefon hvor det er mange ulike apper.

Apper er små dataprogrammer som er tilpasset små enheter som smartklokker, smarttelefoner og nettbrett.

Foto av apper på smarttelefon.
Av .

Internett er mange datamaskiner som er koblet sammen til et digitalt nettverk. Gjennom internett kan man sende digital informasjon mellom datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett.

Internett er egentlig bare navnet på nettverket som hjelper til med å overføre informasjonen. Likevel brukes ordet internett av folk flest ofte om all informasjonen og tjenestene som tilbys.

Bruk

Internett kan brukes til mange forskjellige ting. Man kan finne informasjon, lese aviser, sjekke været og være på sosiale medier.

Dataspill bruker også ofte internett for å koble sammen spillere fra ulike steder samtidig.

Smarttelefoner som er koblet til internett bruker apper for å sende bilder, videoer eller meldinger til andre brukere av appen. Apper gjør det også lettere å bruke tjenestene til banker, el-sykler, parkering eller butikker.

Hvis man bruker bankkort i butikker, bruker kortterminalen internett for å fortelle banken at den skal overføre pengene.

Virkemåte

En mobilmast, eller en basestasjon.
En basestasjon på Helgelandskysten. En basestasjon er sender- og mottagerstasjon i trådløse mobiltelefonsystemer.
Foto av mobilmast.
Av /NTB.

Internett virker ved at en datamaskin kobler seg til et nettverk. Dette nettverket er knyttet sammen med andre større nettverk. Til sammen rekker disse nettverkene over hele verden.

Mye av overføringen av informasjon skjer via fysiske kabler som ligger under bakken eller havet. Her sendes informasjonen videre som signaler via elektrisitet eller lys. Informasjonen kan også overføres gjennom satellitter som går i bane rundt Jorda.

Smarttelefoner og datamaskiner overfører ofte informasjonen via trådløse nettverk eller gjennom de samme mobilmastene som brukes til å overføre telefonsamtaler.

Utbredelse

Fra midten av 1990-tallet ble internett mer og mer vanlig blant folk i hele verden. I dag har over halvparten av verdens befolkning tilgang til internett. I Europa og Nord-Amerika har så mye som 90 prosent av folk tilgang til internett.

I Norge har så godt som alle innbyggerne tilgang til internett, men det er ikke alle som bruker det. Ca. 95 prosent av mennesker mellom 16 og 79 år bruker internett nesten hver dag.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tom Heine Nätt
Førstelektor, Høgskolen i Østfold