En skala som viser bølgelengde, fra brede bølger til små, tette bølger. Radiobølger er bredest, deretter følger mikrobølger, infrarød stårling, synlig lys, ultrafiolett lys, røntgenstråling og gammastråling. Under bølgene står det en skala som viser bølgelengde i meter.
Elektromagnetisk stråling har forskjellige bølgelengder. Radiobølger har lang bølgelengde, og er derfor svakere enn synlig lys. Mennesker kan bare se den strålingen som kalles synlig lys. Synlig lys inneholder alle fargene man kan se.
Røntgenstråling har veldig kort bølgelengde. Det gjør at strålingen er så kraftig at den kan stråle gjennom huden og ta bilde av skjelettet.
Illustrasjon
Av /Shutterstock.

Elektromagnetisk stråling er en type stråling. Det er energi som beveger seg like fort som lys. Elektromagnetisk stråling består av bølger som både er elektriske og magnetiske på en gang.

Lys og varmestråling er eksempler på elektromagnetisk stråling.

Ulike typer stråling

Fargespekter fra rødt til lilla.

Synlig lys er elektromagnetisk stråling. Mennesker kan se alle fargene i synlig lys. Rødt har lengre bølgelengde enn blått lys.

Av /Store norske leksikon ※.

Det finnes mange typer elektromagnetisk stråling:

Forskjellen på de ulike typene elektromagnetisk stråling er hvor lange bølger de er laget av. Gammastråling er laget av veldig korte bølger. De er omtrent like små som atomer. Radiobølger er laget av de lengste bølgene. De kan være flere meter lange.

Elektromagnetisk stråling har mest energi hvis den er laget av korte bølger. Derfor har gammastråling mest energi. Radiostråling har minst energi.

Strålingen kan være usynlig

Mennesker kan bare se en type elektromagnetisk stråling. Denne typen kalles synlig lys. Øynene til mennesker klarer ikke å se elektromagnetisk stråling som er laget av kortere eller lengre bølger enn synlig lys.

Stråling i verdensrommet

Mange steder i verdensrommet er det helt tomt. Men elektromagnetisk stråling kan bevege seg gjennom et helt tomt rom. Det er ikke vanlig for bølger.

Andre stjerner og planeter sender elektromagnetisk stråling mot Jorda. Forskere kan måle den elektromagnetiske strålingen for å lære mer om verdensrommet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jacob Linder
Professor, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet