Foto av kobberspiral
Foto av kobberspiral
Av /Shutterstock.

Kobberspiral er en type prevensjon, i form av en liten plastbit som ser ut som en T. T-en har en kobbertråd på seg. Kobberet gjør at sædcellene ikke trives i livmora og derfor ikke kan befrukte egget. Det hindrer også egget i å feste seg i livmorveggen. Kobberspiral er en type prevensjon som er uten hormoner. Spiralen blir satt inn i livmora av en lege, helsesykepleier eller jordmor.

Kobberspiral er en svært effektiv form for prevensjon. Man kan bruke kobberspiral i fem år før den må skiftes ut. I tillegg er den den mest effektive typen nødprevensjon vi har. Det betyr at man kan få satt inn en kobberspiral i dagene etter at man har hatt ubeskyttet sex, og hindre graviditet.

Det er bare personer med livmor som kan bruke spiral. Denne typen prevensjon beskytter ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner. Det finnes også en type spiral som inneholder hormoner, typen heter hormonspiral.

De vanligste bivirkningene for personer som bruker kobberspiral er at mensen varer lengre enn vanlig, stort sett rundt en dag, og at mensen gjør mer vondt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege