Fire menn på en scene. En av dem sitter ved et bord, de andre står rundt. Alle er kledt i historiske klær fra 1700-tallet.

Musikalen Hamilton fra 2015 ble en stor suksess da den ble satt opp i New York. Historien foregår på 1700-tallet i USA, men musikken som blir brukt er rap og hiphop.

Foto fra Hamilton.
Av .

Musikal er en type teater som består av både sang, dans og skuespill. Musikaler blir vanligvis spilt på en scene, foran publikum, men de kan også bli laget som film.

Historie

Musikalen kommer fra opera og operette. Operette er en lett og morsom form for opera. I opera blir hele handlingen fortalt med sang. I musikal blir historien både sunget og snakket.

Musikaler oppstod i USA. Musikken kom først fra blant annet jazz, amerikansk folkemusikk og musikk som innvandrere fra Øst-Europa tok med seg til USA. Nye musikaler bruker ofte mange ulike musikksjangre, som for eksempel rock, pop og hiphop.

Det finnes ulike typer musikaler. Noen er laget spesielt for å bli framført på en scene, noen er laget for å bli spilt på film.

Scenemusikaler

Skuespillere på scenen som synger. Et stort, rødt flagg i bakgrunnen. Foran sitter en mann på huk og holder rundt en ung kvinne som sitter.

Les Misérables er en kjent musikal som har blitt spilt over hele verden. I Norge ble den satt opp på Det norske Teatret i 1988 og på Folketeateret i 2017.

Foto fra Les Miserables.
Av .

Scenemusikaler blir laget for å fremføres på en scene foran et publikum.

Musikaler som ligner på dem man kjenner i dag, ble først laget i USA tidlig på 1900-tallet. Show Boat fra 1927 var den første som liknet på dagens scenemusikal.

Andrew Lloyd Webber er en av de viktigste komponistene av moderne musikaler. Han skrev blant annet The Phantom of the Opera og Cats. Forestillingene hans var med på å gjøre London til en viktig by for musikaler. Han skrev også Jesus Christ Superstar, som var en av de første musikalene som brukte rock.

Filmmusikaler

En jente med fletter og blå kjole står i midten. Til venstre står en mann kledt ut som en tinnmann, bak til høyre står en mann kledd ut som et fugleskremsel og til høyre står en mann kledd ut som en løve.

Judy Garland spilte hovedrollen som Dorothy i filmmusikalen Trollmannen fra Oz fra 1939. Det er en av historiens mest sette og siterte filmer. Filmen er et eksempel på musikalsjangeren i Hollywood.

Foto fra Trollmanen fra Oz.
Av /Getty Images.
Lisens: CC BY SA 2.0
Foto av filmplakaten til Matilda.

Musikalen Matilda har både vært satt opp på scenen og laget som film. Plakaten er fra filmen som kom ut i 2023. Musikalen er basert på boka Matilda av forfatteren Roald Dahl.

Foto av filmplakaten til Matilda.
Av .

Filmmusikaler er musikaler som blir spilt inn på film. Noen filmmusikaler er skrevet spesielt for film, mens andre er filmversjoner av scenemusikaler.

The Wizard of Oz fra 1939 er en av de første filmmusikalene. La la land og High School Musical er eksempler på nye filmmusikaler.

Matilda er et eksempel på en musikal som startet på scenen, og som senere ble film. Det samme har skjedd med West Side Story og Les Miserables.

Mange av Disneys tegnefilmer er musikaler. Kjente eksempler er Den lille havfruen og Frost.

Nyere musikaler

På 2000-tallet har det blitt laget mange musikaler av populære filmer. Eksempler er Løvenes konge, Mary Poppins og Billy Elliot.

Det har også blitt laget musikaler med musikk fra kjente artister. Eksempler er Mamma Mia! med musikk av ABBA, og We Will Rock You med musikk av Queen.

På 2000-tallet kom det også musikaler som bruker rap. Den mest kjente er Hamilton.

Musikaler i Norge

Musikaler er en populær sjanger i Norge. Det blir satt opp musikaler både på teater og på mange skoler.

De fleste musikaler som blir satt opp i Norge er oversettelser av utenlandske musikaler, men det blir også laget norske. Folk og røvere i Kardemomme by, Jul i Blåfjell og Putti Plutti Plott er eksempler på norske musikaler.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet