Maria Stavang i kostyme står med det ene beinet opp på en av løvestatuene foran Stortinget. En mann med filmkamera filmer henne.
Komiker og YouTuber Maria Stavang på filmopptak utenfor Stortinget i Oslo
Foto av filmopptak
Av /NTB.

En film er en historie som fortelles med bevegelige bilder. Man kan se film på en skjerm eller på kino.

En film kan være en oppdiktet historie eller en dokumentarfilm. Den kan være filmet med kamera, eller en tegnet animasjonsfilm. Det lages film i mange sjangre. Noen populære sjangre er komedie, actionfilm og skrekkfilm.

Det blir laget film over hele verden. India er det landet der de lager mest film. Mange av filmene som vises på norske kinoer er laget i USA.

Flåklypa Grand Prix, som kom i 1975, er den mest sette norske filmen.

Å lage film

Film er satt sammen av enkeltbilder som vises raskt etter hverandre. Fordi de vises så raskt, ser det ut som om det som er på filmen beveger seg.

Når man lager kinofilm, er det ofte mange hundre mennesker som jobber med alt fra skuespill og regi til kostymer, spesialeffekter og musikk. Med ny teknologi kan også én person lage hele filmer alene, for eksempel med mobilen.

Steder å se film

Lenge var det bare på kino man kunne se film. Etter at TV-en ble funnet opp, kunne man også se filmene som TV-kanalene viste. På slutten av 1900-tallet ble det mulig å kjøpe og leie filmer man kunne se hjemme. Da måtte man ha videospiller, DVD-spiller eller lignende.

Nå kan man laste ned mange filmer fra internett, eller strømme dem, og se dem når man vil.

Historie

Den første maskinen som kunne vise fotografier etter hverandre, så det så ut som de beveget seg, ble laget på 1890-tallet. Den ble funnet opp av de franske brødrene Auguste og Louis Lumière. Maskinen ble kalt en kinematograf. Den hadde lys bak bildene, så de kunne sees på en vegg eller et lerret.

På denne tiden var film korte opptak, ofte bare ett minutt. Én film viste fabrikkarbeidere som gikk hjem fra jobb. Den varte i 46 sekunder og ble vist på en kafé i Paris i 1895. Dette var verdens første offentlige filmvisning. Den første norske filmen ble laget i 1907.

Fra 1930-årene ble Hollywood i USA et viktig sted for å produsere film. På samme tid begynte Walt Disney å bli kjent, med filmer om animerte figurer som Mikke Mus og Donald Duck.

Fra starten av 1900-tallet gjorde man lengre opptak. Filmene ble mer fortellinger. Frem til slutten av 1920-årene var alt stumfilm. I 1927 kom The Jazz Singer, den første filmen med lyd.

I 1995 kom Toy Story fra Pixar. Det var verdens første dataanimerte langfilm. I 2002 var Star Wars: Episode II – Klonene angriper den første storfilmen fra Hollywood som ble laget med digitale kameraer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sveinung Wålengen