En mannlig sanger som synger inn i en mikrofon.
Den amerikanske musikeren Eminem har vært et forbilde for mange rappere.
Foto av Eminem.
Av /AP.
En musiker i store klær står med armene ut til siden på en scene. Foran ham er det et hav av publikum.

Rapperen LL Cool J på scenen i Stuttgart i Tyskland.

Foto av LL Cool i 2001.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Rap er en måte å bruke stemmen på i musikk. Rap er en blanding av rytmisk snakking og synging. Det rytmiske drivet og teksten er det viktigste. Rap er en viktig del av hiphop-kulturen.

Ordene hiphop og rap brukes ofte litt om hverandre. Av og til kaller man rap for hiphop eller hiphop-musikk.

Kjennetegn

Teksten rappes som regel over beats. Beats er den den rytmiske og melodiske bakgrunnen som rapperen rapper over. Det blir ofte brukt samples og trommemaskiner for å lage beats. Noen ganger brukes det også instrumenter som synthesizer, bass eller trommer.

Rap-tekster kan være veldig forskjellige. Noen består av enkle rim, mens andre er kompliserte dikt. Tekstene kan ha politisk innhold, være humoristiske, poetiske eller fortelle lange historier.

Noen rap-tekster er grove og brutale. Noen er hatefulle mot for eksempel kvinner eller homofile. Dette var vanligere i rap før.

Historie

Ung kvinne i hvit og svart dressjakke som synger inn i en mikrofon.

Ugbad Mustafa Yusuf Noor fra Oslo er en norsk rapper og sanger, kjent under artistnavnet Musti.

Foto av Musti.
Av /NTB.

Rap ble utviklet i New York på 1970-tallet. Som resten av hiphop-kulturen vokste den frem på gatefester i afrikansk-amerikanske nabolag. Rapmusikken oppsto da DJ-er begynte å improvisere rytmiske tekster oppå musikk. Det vil si at de fant på tekstene mens de spilte musikken. Dette lignet på toasting, en teknikk som var vanlig i musikklivet på Jamaica. I tillegg var rap inspirert av afrikansk-amerikansk musikk som jazz og funk.

Rapping og hele hiphop-kulturen er dominert av menn. Men det har vært med kvinner helt fra begynnelsen, og det har blitt flere kvinner etter hvert.

I hele verden

I hiphop-miljøet var det mange unge mennesker som var arbeidsledige og bodde dårlig. Rapmusikk og hiphop-kulturen skapte et fellesskap som handlet om motstand og opprør. Gjennom musikken kunne rapperne fortelle historier fra egne liv. Dette vekket interessen til mennesker over hele verden som hadde det på samme måte og kunne kjenne seg igjen i musikken.

Rap og hiphop ble viktig i mange land. I dag finnes det rappere over hele verden, og det rappes på veldig mange språk. I Norge er det mest vanlig å rappe på norsk. Det finnes også rap på samisk.

Popularitet

På 1990-tallet ble rap veldig populært. Mange forskjellige mennesker begynte å interessere seg for musikken. Dette fortsatte utover 2000-tallet. Det kom mange ulike stilretninger. Sjangeren utvikler seg fortsatt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet