Bilde fra tegnefilmen Chihiro og heksene

Den lille jenta Chihiro møter en demon i den japanske animasjonsfilmen Chihiro og heksene (2001). Filmen er laget av Studio Ghibli.

Bilde fra tegnefilmen Chihiro og heksene
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Animasjonsfilm er film som er tegnet, laget med datagrafikk eller laget med dukker. Det motsatte av animasjonsfilm er film der man filmer mennesker og andre ting som beveger seg i virkeligheten.

All film er laget av mange enkeltbilder som vises så fort etter hverandre at det ser ut som om noe beveger seg. I en animasjonsfilm blir hvert bilde laget for seg.

Ulike teknikker

Man kan lage animasjonsfilm med ulike teknikker.

De mest kjente er:

  • tegnefilm
  • dataanimasjon
  • stop motion

Tegnefilm

BIlde fra tegnefilmen Fantasia

Mikke Mus som trollmannens lærling i Walt Disneys helaftens tegnefilm Fantasia fra 1940.

BIlde fra tegnefilmen Fantasia
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Før tegnet man tegnefilmer for hånd. Dette tar veldig lang tid. Derfor er det ikke lenger mange som bruker denne teknikken når de lager lange filmer.

I dag er det vanlig å lage tegnefilmer digitalt. Man kan tegne for hånd og skanne inn tegningene på en datamaskin. Det vanligste er å bruke program for å tegne direkte på datamaskinen.

Dataanimasjon

Bilde fra den digitale animasjonsfilmen Toy Story

Lekene Woody, Jessie og hesten Bullseye er blant hovedpersonene i dataanimasjonen Toy Story 2 av Pixar og Disney fra 1999.

Bilde fra den digitale animasjonsfilmen Toy Story
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

I dataanimerte filmer bruker man datamaskiner til å lage modeller av figurer og ting. De kan være todimensjonale eller tredimensjonale. Så bruker man dataprogrammer for å få figurene og tingene til å bevege seg.

Stop motion

Stop motion. Figurene i filmene om Wallace og Gromit er laget i modell-leire. For å få det til å se ut som de beveger seg, må de som lager animasjonen flytte litt på for eksempel hånden til figuren for hvert bilde som blir tatt.

/Getty Images.

Stop motion kalles også håndanimert film. Her tar man bilder av dukker og andre figurer som står stille, og flytter litt på figurene mellom hvert bilde. Det er vanlig å bruke figurer i plastilina eller leire.

Den norske stop motion-filmen Flåklypa Grand Prix er den norske filmen som er mest sett gjennom tidene.

Mange lærer hvordan man lager stop motion-film på skolen eller fra YouTube.

Animasjon blandet med annen film

Mange filmer blander animasjon og vanlig film. Et eksempel er Disneys Den lille havfruen fra 2023. Ekte skuespillere spiller hovedpersonene, og ulike dyr i havet er laget med dataanimasjon. Den samme historien ble laget som tegnefilm i 1989.

Det er også vanlig å bruke dataanimasjon for å lage spesialeffekter i vanlig film. Både for å lage ting som ikke finnes i virkeligheten og for å få ting til å se mer spennende ut.

Produksjonsselskaper

I USA er Pixar, Disney og DreamWorks de største selskapene innen animasjonsfilm. Pixar laget verdens første langfilm med bare dataanimasjon, Toy Story, i 1995. Pixar er i dag eid av Disney.

Det japanske selskapet Studio Ghibli har vunnet mange priser og blitt populære over hele verden. De er kjent for tegnefilmer som Min nabo Totoro (1988) og Det hemmelige slottet (2004).

I Norge har Qvisten Animation laget blant annet KuToppen (2018), Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret (2020) og Helt super (2022).

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sveinung Wålengen