Dobbel regnbue
Ved dobbel regnbue er rekkefølgen på fargene omvendt på den ytterste regnbuen.
Dobbel regnbue
Av .

Regnbuen er en bue på himmelen av fargerikt lys. Det er vanlig å se regnbuen når Sola skinner samtidig som det regner.

Det er sju farger i regnbuen:

  • rød
  • oransje
  • gul
  • grønn
  • blå
  • indigo
  • fiolett

Rødt er øverst i regnbuen, og fiolett er nederst. Man kan bruke forkortelsen ROGGBIF til å huske rekkefølgen på fargene i regnbuen.

Hvordan regnbuen blir til

Sola sender ut lys i alle regnbuens farger. Men vanligvis ser lyset hvitt ut. Det er fordi alle fargene i lyset blander seg. Alle fargene i lys beveger seg like fort gjennom luft. Men når lys beveger seg gjennom vann, har fargene forskjellig fart.

Noen ganger er det regndråper i lufta. Da må lyset fra Sola bevege seg gjennom vannet i regndråpene. Det får fargene i lyset til å dele seg. Dette gjør at man kan se hver enkelt lysfarge. Sånn blir regnbuen laget.

Hvordan man kan se regnbuen

For å se regnbuen, må man stå med ryggen mot Sola. I tillegg må det være regndråper i lufta man har foran seg. Det er mest vanlig å se regnbuen på morgenen eller sent på ettermiddagen.

Noen ganger kan man se regnbuen i tåke. Man kan også se regnbuen i vannet fra en foss eller en hageslange.

Regnbuen flytter seg

Regnbuen er litt som en skygge. Hvis noen flytter på seg, vil skyggen deres også flytte på seg. Det samme skjer med regnbuen. Hvis man flytter seg, vil det se ut som om regnbuen er et annet sted. Derfor er det umulig å gå bort til regnbuen.

Dobbel regnbue

Noen ganger kan man se en svak regnbue utenfor den vanlige regnbuen. Dette kalles en dobbel regnbue. Egentlig er alle regnbuer doble. Men den ytterste regnbuen kan være veldig svak. Derfor kan man ikke alltid se den.

Den ytterste regnbuen har fiolett øverst og rødt nederst. Det er motsatt av den vanlige regnbuen.

Regnbuen er en sirkel

Regnbuen er egentlig formet som en sirkel. Hvis man står på bakken, ser man bare halvparten av sirkelen. Men hvis man er høyt oppe, kan man se hele. Noen ganger når man sitter i et fly kan man se at regnbuen er en sirkel.

Månebue

Fotografi
Månen må være full for at månebuen skal synes.
Fotografi
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Lyset fra Månen kan lage en regnbue akkurat som lyset fra Sola. Dette kalles en månebue. Men månebuer er vanskelige å se. Månebuer er svake fordi lyset fra Månen er svakt. Månebuer ser hvite ut for mennesker. Men de består egentlig av alle regnbuens farger.

Myter om regnbuen

Det finnes mange myter om regnbuen. En myte fra Irland sier at det finnes en gryte med gull i enden av regnbuen. Vikingene trodde at regnbuen var en bro mellom Jorda og gudenes verden, Åsgård. De kalte den for Bifrost.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jostein Mamen
Meteorologisk institutt