Foto av tavle.
Illiaden og Odysseen har gjennom alle tider vært pensum i skolen: Vers fra Illiaden skrevet på en skoleelevs tavle, 3.-4. århundre.
Foto av tavle.
En marmorstatue viser en mann som spiller på en lyre.

Lyrisk diktning var ikke ment å skulle leses, men ble framført for et publikum. Den ble gjerne sunget av en sanger eller et kor, akkompagnert av en lyre og etterhvert fløyte.

Foto av statue av Philippe-Laurent Roland (1746-1816).
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Antikken er en periode som varte fra cirka 700-tallet fvt. og til cirka 300-tallet evt. Litteraturen fra antikken er skrevet på gresk. Den kalles gjerne den klassiske litteraturen.

Personer og tanker som først dukker opp i denne perioden har spredt seg til store deler av verden. Gresk litteratur har særlig vært viktig for europeisk kultur.

Grekerne skapte epos, lyrikk og drama. Dramaene var delt inn i to typer: tragedie og komedie. Dette er sjangre som man bruker i dag også.

Epos

Epos er lange, fortellende dikt. Iliaden og Odysseen er to slike dikt som man tror er skrevet av den greske forfatteren Homer. De handler om krigen mellom grekerne og byen Troja.

Illiaden handler om kampen mellom grekerne og trojanerne. Man får også høre om konflikten mellom grekernes tapre helt Akhillevs og hærføreren deres, Agamemnon.

Odysseen tror man ble skrevet etter Illiaden. Det vil si etter 700-tallet. Dette diktet handler om krigshelten Odyssevs og hans reise hjem fra Troja. På veien møter han mange farer.

Begge diktene har vært viktige for senere litteratur. De blir fortsatt både lest og oversatt til nye språk over hele verden.

Lyrikk

Lyrikk er det samme som dikt. I antikken ble diktene framført av en sanger eller et kor. Det ble også danset til sangene. De ble brukt ved viktige hendelser i livet, som bryllup og begravelser.

Når sangene ble fremført spilte de på et instrumentet som heter lyra. Derfor kalles denne typen dikt for lyrisk diktning.

En av de viktigste lyriske forfatterne var Sapfo. Hennes dikt handler ofte om følelser og kjærlighet.

Tragedie

Tragedien er en form for skuespill som oppsto på 500-tallet fvt. En tragedie handler gjerne om en kongelig person som blir straffet eller som det går dårlig med til slutt. Tragedien begynner bra, men slutter sørgelig.

Tragedien ble ofte skrevet som et teaterstykke for én hovedperson og et kor. Koret kommenterer det hovedpersonen gjør.

De mest kjente forfatterne av tragedier er Aiskhylos, Sofokles og Evripedes.

Komedie

Foto fra filmen Lysistrata, 2013.
Komedien Lysistrata av den greske forfatteren Aristofanes ble spilt første gang 411 fvt. Det blir fortsatt satt opp på teatre over hele verden. Bildet er fra filmen «Lysistrata» av James Thomas.
Foto fra filmen Lysistrata, 2013.
Av .
Lisens: Public domain

En annen form for drama som oppstod i antikken, er komedien. En komedie handler oftest om vanlige folk. De blir ikke straffet, som i tragedien. I stedet gjør man narr av hovedpersonene, og de som ser på skal le og more seg. Historien har alltid en lykkelig slutt.

Komedien ble noen ganger brukt som politisk satire. I en satire brukes humor for å vise andres dumhet eller mangler. Satiren blir også brukt for å kritisere ting ved samfunnet som man er misfornøyd med.

En kjent komedie som kritiserer samfunnet er Lysistrata av forfatteren Aristofanes.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger