Foto av en modell av en fugl med røde og oransje fjær montert på en pinne i et utstillingslokale.

Føniksen Vulcan (på engelsk Fawkes) bor på kontoret til rektor Humlesnurr i Harry Potter-universet. Det var halefjær fra Vulcan i tryllestavene til både Harry Potter og Voldemort

Føniksen «Vulcan» i en Harry Potter-utstilling
Av /Shutterstock.
To tegninger av sjøormer. Den øverste viser en lang sjøorm som bukter seg og har deler av kroppen vekselvis over og under vann. Den andre viser en stor seilskute og en nesten like stor sjøorm som strekker seg opp av vannet og spruter en søyle med vann ut av munnen. Illustrasjon

Tegninger av sjøormer fra en bok skrevet i 1752–1753. Boka heter Forsøg paa Norges naturlige Historie, og er skrevet av Erik Pontoppidan. Det han skrev om sjøormen blir i dag sett på som fantasi og overtro.

Illustrasjon
Av .
Lisens: fri

Fabeldyr er det samme som fantasidyr. Det betyr at de ikke finnes i virkeligheten. Mange folk har trodd på fabeldyr gjennom tidene. Fabeldyr har vært en del av folketroen.

Typer

Det finnes veldig mange typer. Noen kjente fabeldyr er:

Fabeldyr i kunst

Det finnes mange former for kunst hvor fabeldyr er med. Noen fabeldyr ble funnet i middelalderen, men er fremdeles med i historier som lages i dag. Fabeldyr er særlig vanlige i fantasy og barnebøker.

Fabeldyr er for eksempel med i:

Historie

Fabeldyr var viktige i mange gamle myter. Dyrene var en viktig del av de religiøse fortellingene, og de hadde helt spesielle egenskaper.

I norrøn mytologi finner vi for eksempel fabeldyr som Fenrisulven og den åttebeinte hesten Sleipner.

Fra den greske antikken finnes det fortellinger om fabeldyr, for eksempel uhyret Minotauros, som var halvt menneske og halvt okse.

I store deler av Asia har drager vært en viktig del av folketroen. I hinduismen finnes det mange historier om dyr som har gudelignende egenskaper.

Fabeldyr har også vært viktige i kunst fra lang tid tilbake. Det finnes mye kunst fra middelalderen og renessansen som forestiller fabeldyr. På noen gamle kirkebygg finner man skulpturer av fabeldyr. De ble også ofte brukt som symboler for slekter eller grupper av krigere. Man tegnet fabeldyr på for eksempel rustninger og våpenskjold.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Margrethe Løøv
Førsteamanuensis i religionsvitenskap, NLA Høgskolen