Faktaboks

J.K. Rowling

Joanne Murray

Joanne Rowling

pseudonym: Robert Galbraith

Uttale

rˈouliŋ

Født
31. mai 1965, Yate, Storbritannia
Fotografi

J. K. Rowling med et eksemplar av den femte boken i Harry Potter-serien, Harry Potter og føniksordenen.

Fotografi
Av /※.
Omslag, Harry Potter.
Omslag, Harry Potter.
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

J.K. Rowling er en britisk forfatter. Hun er kjent over hele verden for fantasy-bøkene om Harry Potter.

Rowling har også skrevet populære krimbøker om privatdetektiven Cormoran Strike.

Bakgrunn

Joanne Rowling elsket å skrive som barn, og skrev sin første bok, Kanin, da hun var seks år gammel. I 1990 fikk Rowling ideen til Harry Potter-bøkene mens hun var på en togtur. Rowling sendte boken til flere forlag, men alle sa nei. Endelig, etter flere forsøk, var det et forlag som sa ja. I 1997 ble den første boken, Harry Potter og de vises stein, gitt ut.

Det var forlaget som ville at Joanne Rowling skulle skrive under et annet navn. De mente at det ville være lettere å selge bøkene hennes til gutter, hvis de ikke viste at de var skrevet av en kvinne.

Harry Potter

Harry Potter er en bokserie som består av sju bøker. Bøkene handler om den foreldreløse gutten Harry Potter og kampen mot den onde trollmannen Voldemort. Voldemort drepte foreldrene hans da han var liten, i en voldsom kamp. Da fikk Harry et sår formet som et lyn i pannen.

Harry Potter vokser opp hos slektninger som ikke liker ham. Når han er 11 år gammel, får han vite at han har magiske krefter. Så reiser han til Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Hver bok handler om et nytt år ved skolen. Harry blir raskt venner med Ronny og Hermine, og opplever endelig å høre hjemme.

Harry Potter-serien handler om kampen mellom det gode og det onde. Denne kampen skjer gjennom spennende scener, men også inni mange av karakterene. Mange av personene i bøkene har opplevd vonde ting som mobbing eller å miste noen de er glade i. Bøkene handler også om vennskap og det å høre til.

At Harry er et ungt menneske som skal lære magi er typisk for fantasy-sjangeren, men Rowling har også lånt trekk fra blant annet krim, thriller og romantikk. Hun har bygget en hel verden rundt Galtvort, med magiske vesener, myter, penger og et eget departement. Ved siden av de sju bøkene om Harry har hun gitt ut flere bøker om blant annet vesener og den magiske sporten Rumpeldunk. Det rike universet er en av grunnene til at bøkene har blitt så populære.

Andre bøker

J. K. Rowling har også skrevet krimbøker. Disse har hun skrevet under navnet Robert Galbraith. I tillegg har hun skrevet en barnebok som heter Julegrisen og flere andre bøker for voksne.

Betydning

Det er solgt over 400 millioner eksemplarer av Harry Potter-serien verden over, og det er laget filmer, serier og teater av bøkene.

Rowling har siden 2019 blitt kritisert for hvordan hun har snakket om transpersoner.

Harry Potter-serien

  • Harry Potter og de vises stein
  • Harry Potter og mysteriekammeret
  • Harry Potter og fangen fra Azkaban
  • Harry Potter og ildbegeret
  • Harry Potter og føniksordenen
  • Harry Potter og halvblodsprinsen
  • Harry Potter og dødstalismanene Del 1
  • Harry Potter og dødstalismanene Del 2

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen