Fotografi
Denne jenta har hårbøyle med enhjørninghorn i regnbuefarger. Hårsløyfen har striper med farger fra regnbueflagget. Bildet er fra en pridefeiring i Serbia.
Fotografi
Av /Shutterstock.
Foto av kosedyr med horn og et hjerte rundt halsen.
I byen Los Angeles i USA fikk ei ung jente tillatelse til å ha enhjørning i hagen hvis hun kunne finne en. De som jobber med kontroll av og velferden til dyr i byen, sendte henne hjertemerket som henger rundt halsen på denne enhjørning-bamsen. På merket står det at tillatelsen gjelder for alltid.
Enhjørning-kosedyr
Av /NTB.

Enhjørning er et fantasidyr som ser ut som en hest med et horn i panna. I noen historier har de vinger og kan fly. Den beskrives som sterk og med magiske krefter.

Et annet ord for fantasidyr er fabeldyr. Andre fabeldyr er drage, kentaur og sjøorm.

Historier om enhjørninger

I historiene om Harry Potter av J.K. Rowling finnes det enhjørninger. Bøkene forteller blant annet at hår fra halen til enhjørning blir brukt i tryllestaver. Blodet til en enhjørning kan gi evig liv.

Neil Gaiman er en annen kjent forfatter som har skrevet om enhjørninger.

Det har også kommet flere dataspill med enhjørninger. De er med i digital kunst, manga og andre tegneserier.

Enhjørninger som motiv

Enhjørninger er populære motiv på leker, matbokser og klær. Ofte er disse enhjørningene fargerike, med for eksempel manen i alle regnbuens farger. Manen er det håret som vokser på nakken til hesten.

Enhjørninger har de siste åra blitt populære blant de som vil vise at de er eller støtter skeive. Dette kan være på grunn av at de ofte vises med regnbuefarger. Flagget med regnbuefarger har lenge blitt brukt når folk vil vise støtte til skeive.

Historie

I gamle dager trodde mange at enhjørninger fantes. Noen ville bevise dette og arrangerte jakt på enhjørninger. Den siste jakta var i Afrika på begynnelsen av 1900-taltet. En mann som het Harry Johnston hadde hørt at noen hadde sett enhjørninger i Ituri-regnskogen i Kongo. Han fant ingen enhjørninger, og mente at det måtte være dyret okapi de hadde sett.

Det var også noen som prøvde å lure andre til å bruke horn fra enhjørningen som medisin. De påsto at hvis man drakk vann med knust pulver fra hornet, ville man kunne bli frisk av feber, sår og gift. Senere fant forskere ut at det som ble solgt som horn fra enhjørning egentlig var de spesielle tennene fra narhval.

Det står om enhjørninger i mange gamle bøker. De første skriftlige fortellingene er over 2000 år gamle og kommer fra det gamle Hellas.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Margrethe Løøv
Førsteamanuensis i religionsvitenskap, NLA Høgskolen