Faktaboks

Fenrisulven

Fenrir

Tegning
Guden Ty legger hånden sin i Fenrisulvens munn så ulven er sikker på at gudene ikke lurer den.
Tegning
Av .

Fenrisulven er en diger og fryktelig ulv i den norrøne mytologien. Gudene har lenket den fast. Når verdens ende kommer, skal den slippe løs og drepe Odin.

Familien

Ragnarok, tegneserie
Norrøn mytologi inspirerer fortsatt både filmer, bøker og tegneserier. Forfatteren Odin Helgheim har skrevet og tegnet flere bøker basert på norrøn mytologi i serien Ragnarok. I den første boken møter man blant annet Fenrisulven.
Ragnarok, tegneserie
  • Faren er den norrøne guden Loke.
  • Moren er en jotunkvinne som heter Angerboda.
  • Midgardsormen og Hel er søsknene.
  • Hesten Sleipner er halvbroren.

Fenrisulven og gudene

Gudene har hørt en gammel spådom som sier at Fenrisulven en dag skal drepe Odin. Så lenge den er en liten valp i Åsgard, virker den ikke farlig. Men etter hvert blir den så stor og farlig at gudene blir redde for den. De bestemmer seg for å lenke den fast.

Fenrisulven er så sterk at den bryter alle lenkene gudene binder den med. I all hemmelighet får de derfor dverger til å smi en magisk lenke som kalles Gleipne.

Gleipne

Lenken Gleipne er sterkere enn alle andre lenker, men tynn og lett som et silkebånd.

Dvergene bruker umulige, magiske ting for å smi lenken:

  • fjellets røtter
  • skjegg fra kvinner
  • bjørnens sener
  • fiskens pust
  • fuglenes spytt
  • lyden av kattepoter

Fenrisulven blir bundet

Gudene lokker Fenrisulven med seg ut på en liten øy. Ulven mistenker at de prøver å lure den. Da forlanger ulven at en av gudene skal legge hånden i munnen hans. Den modige krigsguden Ty går med på det. Det er Ty som kjenner Fenrisulven best, og ulven stoler på ham.

Men Fenrisulven klarer ikke å bryte lenken og skjønner at den er magisk. Dermed biter han av den høyre hånda til Ty.

Gudene fester lenken gjennom en stor flat stein som de presser dypt ned i jorden. Så tar de en annen stein som de presser enda lenger ned. Til slutt setter de et sverd på høykant. Det har spissen inn i gapet til Fenrisulven. Slik skal ulven stå til ragnarok kommer. Ragnarok er verdens ende.

Ragnarok

Når ragnarok kommer, blir det et kraftig jordskjelv. Lenken vil gå i stykker og Fenrisulven blir fri. Den vil da styrte inn i et stort slag som foregår på en slette som heter Vigrid. Det spruter ild ut av øynene og nesen på ulven. Fenrisulven er så stor at den øverste kjeven når helt opp til himmelen. I kampen sluker ulven Odin.

Odin har en sønn som heter Vidar. Under ragnarok setter han foten sin i kjeften til Fenrisulven og bryter opp kjeven slik at ulven dør.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Marie Næss
Universitetet i Oslo