Fire menn som spiller strykeinstrumenter. De har på seg grå dress og sitter på hver sin stol. Det er to fiolinister, en bratsj og en cello. De er midt i en bevegelse, så buene deres er holdt opp i luften.
Musikere kan spille alene eller i større eller mindre grupper. Fire musikere som spiller sammen kalles en kvartett. På bildet er den belgiske strykekvartetten Quatuor Danel.
Foto av musikere.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
to menn på en scene som begge synger inn i en mikrofon.

To musikere som spiller sammen er en duo. Karpe er en norskspråklig rapgruppe fra Oslo.

Foto av Karpe.
Av /NRK P3.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Musiker er en som spiller musikk. For å spille musikk, bruker en musiker stemmen, et musikkinstrument eller en datamaskin.

De som bruker stemmen kalles også sangere eller vokalister, mens de som bruker instrumenter kan kalles instrumentalister.

Noen musikere spesialiserer seg på én sjanger, for eksempel klassisk musikk eller folkemusikk, mens andre spiller flere sjangere. Noen blander flere sjangre.

Noen musikere er med i grupper der flere musikere spiller sammen. Det kan for eksempel være orkester, korps eller band. Andre spiller musikk alene.

En musiker kan for eksempel være en gitarist, popartist, DJ, rapper eller en som spiller fiolin i et stort orkester.

Mange spiller musikk som hobby, uten å ha det som jobb. De kalles amatører eller amatørmusikere.

Hva en musiker gjør

En musiker må øve på det hen skal spille og lære seg musikken før hen skal spille for publikum på en konsert. Noen reiser på turné for å spille konserter på forskjellige steder eller på musikkfestivaler.

Mange musikere jobber med å lage plater og spille inn musikk i lydstudio.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Even Ruud
Professor emeritus, Universitetet i Oslo