Nordlys over Skjervøy kommune.

.
Lisens: fri

Nordlys oppstår mellom 80 kilometer og 500 kilometer over Jorda.

.
Lisens: fri

Nordlys er et fargerikt lys som man av og til kan se på himmelen. Når vind fra Sola krasjer med lufta rundt Jorda, blir det nordlys.

Nordlyset er så svakt at man bare kan se det når det er mørkt ute. Det er vanligst å se nordlys langt nord, for eksempel i Nord-Norge.

Utseende

Nordlys har ofte en grønn farge. Det kan også være rødt eller fiolett. Noen ganger ser nordlyset ut som lysende bølger som beveger seg. Man sier at nordlyset «danser» på himmelen. Andre ganger ser nordlyset ut som en lysende sky som står stille.

Hvordan nordlys blir til

Sola sender alltid ut en slags vind som ikke består av luft, men av små partikler. Denne vinden kalles solvind. Når solvinden krasjer med lufta rundt Jorda, kan lufta begynne å lyse. Det er dette som kalles nordlys.

Når solvinden er svak, blir ofte nordlyset svakt. Og når solvinden er sterk, blir ofte nordlyset sterkt. Nordlyset blir aller sterkest når det er storm på Sola. Slike stormer kalles solstormer.

Her finnes nordlys

Det er vanlig å se nordlys i land som ligger langt nord, for eksempel i Norge, Russland og Canada. Men noen ganger når det er kraftige stormer på Sola, kan man se nordlys lenger sør, for eksempel i Spania.

Det kan også være nordlys i området rundt Sørpolen, men da kalles det sørlys. Sørlys er akkurat det samme som nordlys. Det har bare et annet navn fordi det er på et annet sted.

Nordlys på andre planeter

Det er nordlys på flere andre planeter i solsystemet, kanskje på alle planetene.

Nordlyset på andre planeter kan være annerledes enn nordlyset på Jorda. Nordlyset på Jupiter er for eksempel usynlig for mennesker.

Historie

I gamle dager visste man ikke hva nordlys var. Derfor finnes det mange fortellinger om nordlyset.

Den første som forstod hvordan nordlys fungerer var Kristian Birkeland. Han var en norsk forsker som levde på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. I dag kaller man noen ganger Kristian Birkeland for nordlysets far.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo