Faktaboks

Hongkong
Hovedstad
Hongkong
Innbyggertall
7,41 millioner
Størrelse
1 050 km²
Statsform
del av Kina
Statsoverhode
Kinas president
Språk
kinesisk og engelsk
Valuta
hongkongdollar
Flagg
plassering av Hongkong på jordkloden. Kart
Hongkong (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Hongkong er et selvstendig område i Kina, øst i Asia. Det betyr at Hongkong er en del av Kina, men at de skal få bestemme mye av politikken selv. I de siste årene har Kina begynt å bestemme mer og mer.

Hongkong var en britisk koloni fra 1843, men ble gitt tilbake til Kina i 1997. Det bor rundt 7,5 millioner mennesker i Hongkong.

Natur og klima

Plassering av Hongkong med naboland rundt, kart.
Hongkong og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Hongkong ligger på sørkysten av Kina, og er litt mer enn dobbelt så stort som Oslo i størrelse. Hongkong består av over 200 øyer og noen områder på fastlandet i Kina.

Det er mange fjell og åser i Hongkong. Det høyeste fjellet heter Tai Mo Shan, 957 meter over havet. Lantau er den største øya.

Pandabjørn er nasjonaldyr. Det lever også villsvin, slanger og leoparder i Hongkong. I havet utenfor kysten lever det delfiner.

Hongkong har et tropisk klima med varmt vær og mye regn om sommeren, mens vintrene kan være litt kjølige.

Folk og kultur

Hongkong er et av områdene i verden hvor folk bor tettest. Nesten hele befolkningen bor i byer. Mange av øyene er ubebodde.

Rundt 92 prosent av befolkningen er kinesere. Mange av dem flyttet til Hongkong på 1900-tallet, eller de har foreldre som flyttet dit da. Det er også mange utenlandske arbeidere i området. Engelsk og kinesisk er offisielle språk.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. Noen av universitetene i Hongkong regnes som de beste i Kina.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Regjeringen i Kina og politikere i Hongkong velger en leder som skal styre i området. Alle over 18 år har stemmerett, og lederen velges hvert femte år. Valgene er styrt av Kina, og Hongkong er ikke regnet som et fullt demokrati.

Regjeringen i Kina har innført nye lover i Hongkong for å få mer makt der. Det har ført til store protester og demonstrasjoner, særlig i 2019 og 2020.

Hongkong er et av de rikeste områdene i Asia. Flertallet av menneskene jobber med handel og økonomi. Hongkong har en av verdens største havner.

Det er også mange hoteller og restauranter i området, som Hongkong tjener penger på.

Hongkong handler mest med Kina, USA og Japan.

Historie

Det har bodd mennesker i Hongkong i over 10 000 år. Gjennom historien har Hongkong vært en del av flere kinesiske keiserriker før området ble en britisk koloni i 1843.

På 1900-tallet ble Hongkong et viktig sentrum for europeisk og amerikansk handel. Under andre verdenskrig ble området okkupert av Japan.

I 1984 ble Storbritannia og Kina enige om at Hongkong skulle gis tilbake til Kina, og dette ble gjennomført 1. juli 1997.

Hongkong har beholdt sin egen valuta. Hongkong bestemmer også selv over mye av handelen og bankene i området.

Les mer i Lille norske leksikon