Faktaboks

Harald 5.

Harald V

Født
21. februar 1937, Skaugum i Asker
Portrettbilde av Harald 5. fra 2016. Da Kongen feiret at han hadde vært konge i 25 år, holdt han en tale i Slottsparken. Da sa han: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre».
/Det kongelige hoff.

Harald 5. er Norges konge. Han ble konge i 1991. I Norge er kongens viktigste oppgave å representere landet. Kong Harald er kjent for å bry seg om hvordan folk i Norge har det.

Bakgrunn

Da Harald 5. ble født, fikk han tittelen prins. Foreldrene hans var kronprins Olav og kronprinsesse Märtha.

I 1940 ble det krig i Norge. Tyske militære tok over makten i landet, og kongefamilien måtte flykte. Harald bodde i USA sammen med moren og de to søstrene sine i de fem årene krigen varte.

Mens Harald bodde i USA, begynte han på skolen. Da det ble fred, kom familien tilbake til Norge.

Etter at han var ferdig på videregående skole, tok han militær utdanning i Forsvaret for å bli offiser. Harald 5. er general i Hæren og Luftforsvaret. I Sjøforsvaret er han admiral.

Familie

Kong Harald 5. og dronning Sonja med barn og barnebarn i Trondheim i 2016.

/NTB.

Olav 5. ble konge i 1957. Da ble Harald kronprins.

Da kronprins Harald ble kjæreste med Sonja Haraldsen, var det mange som ble sinte. De mente at en som skulle bli konge burde gifte seg med en fra en annen kongefamilie. Men Harald og Sonja ville være sammen. I 1968 fikk de lov av kong Olav til å gifte seg.

Harald og Sonja har to barn: prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon. De har også barnebarn. Märtha Louises tre barn heter Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah. I kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits familie er det også tre barn: prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og sønnen til kronprinsessen, Marius.

Harald 5. som konge

Kong Olav døde i 1991. Da ble Harald konge og Sonja ble dronning.

Kongens viktigste oppgave er å representere Norge som stat. Han er statens øverste leder, altså statsoverhode. Likevel er det ikke kongen som bestemmer i Norge. Det er regjeringen som styrer landet. Kongen har møter med dem hver uke.

Sonja er dronning fordi hun er gift med kong Harald. Hun er ikke statsoverhode, men representerer også Norge. Kongen og dronningen har mange oppgaver sammen både i Norge og utlandet.

Kong Harald oppfordrer folk i Norge til å være inkluderende. Det vil si å lage fellesskap der alle føler at de hører til, uansett hvor de kommer fra, hvilken religion de har, eller hvem de elsker.

Etter terrorangrepet i Norge 22. juli 2011 var det mange som synes det var fint å få trøst og taler fra kongen og familien hans. Kong Harald viste at han var lei seg, og gråt i markeringen til minne om de som ble drept.

Fritid

Kong Harald liker å fiske og å gå på jakt. Han er også en god seiler. I 1987 vant han gull i VM i seiling, og han har vært med i OL.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge