Faktaboks

Ingrid Alexandra
Født
21. januar 2004, Oslo
Portrett av en kvinne med en tiara med perler, rødt ordensbånd over en mørkeblå kjole og en medaljong med bilde av kong Harald 5. på brystet. Foto
Prinsesse Ingrid Alexandra i 2022.
Fotografi
Av /Det kongelige hoff.
Foto av dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra går på en gangvei i slottsparken på vei under en regnbueskulptur. I bakgrunnen er en skulptur av en stor munn med føtter.
Ingrid Alexandra og hennes farmor, dronning Sonja, i Ingrid Alexandras skulpturpark som var ferdig i 2019. Fra åpningen i 2016 og til parken var ferdig fikk den inn nye skulpturer for og av barn hvert år.
/NTB.

Ingrid Alexandra er prinsesse i Norge. Hun er datteren til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, og barnebarnet til kong Harald 5.

Prinsesse Ingrid Alexandra er nummer to i arverekken til den norske tronen. Det betyr at hun blir dronning når faren hennes dør, eller slutter å være konge.

Bakgrunn

Prinsessen har vokst opp på Skaugum i Asker med foreldrene sine og lillebroren Sverre Magnus. Hun har også en eldre halvbror som heter Marius Borg Høiby, han er sønnen til Mette-Marit. Familien har hatt flere hunder, blant annet hundene Milly Kakao og valpen hennes Molly Fiskebolle.

Ingrid Alexandra har gått på Jansløkka barneskole i Asker og på Oslo Internasjonale skole, som ligger i Bærum. Det siste året på ungdomsskolen gikk hun på Uranienborg skole i Oslo. I 2020 begynte hun på Elvebakken videregående skole i Oslo.

Dronning

Hvis Ingrid Alexandra blir dronning, blir hun den første norske dronningen som er født i Norge. Hun blir også Norges andre kvinnelige monark. Den første var dronning Margrete, som styrte Norge under Kalmarunionen.

Oppdrag

Prinsesse Ingrid Alexandras aller første oppdrag som kongelig var på Verdens miljødag i 2009. Sammen med Kronprinsessen møtte hun en parade med miljøagenter på Slottsplassen.

Prinsessen har døpt flere båter. I 2015 døpte hun Redningsselskapets skøyte Elias. I 2018 døpte hun Norges nye forskningsskip, FF Kronprins Haakon.

I 2016 åpnet Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark i Slottsparken i Oslo. Her finnes det skulpturer for barn som er utformet av barn.

Fritid

Prinsessen liker sport og friluftsliv, og driver med både ski- og vannsport. I 2020 vant hun junior-NM i surfing.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge