Bjørnedyr med små utstikkere fra ryggen

Ryggen til bjørnedyret kan være glatt, eller ha pigger og plater.

Av /KF-arkiv ※.

Bjørnedyr er veldig små dyr som er mellom 0,2 og 2 millimeter lange. De lever over hele jorden, i ferskvann og saltvann, i jord og på planter. De er kjent for at de overlever mye, selv det å tørke helt ut eller å bli sendt ut i verdensrommet.

Utseende

Bjørnedyr har fått navnet sitt fordi kroppen er avlang og rund som en bjørn. De har fire par bein, åtte bein totalt, med små klør ytterst. Munnen er et rør som kan vrenges ut. Noen har tenner rundt munnrøret. Ryggen til bjørnedyret kan være glatt, eller ha pigger og plater.

Bjørnedyr har øyne, men de kan sannsynligvis ikke se farger. Bjørnedyr er ikke insekter eller edderkopper, men en egen gruppe i dyreriket.

Levevis

Bjørnedyr lever over hele jorden. Der lever de mellom små jordbiter, steiner eller planter. På land kan de leve på planter eller lav og i jorda. De finnes på alle kontinenter, også Antarktis. De spiser saft som de suger ut fra planter eller alger med munnrøret sitt. Det finnes minst 1200 forskjellige arter av bjørnedyr.

Bjørnedyr puster ved å ta opp oksygenet i lufta gjennom huden sin. De har ikke lunger slik som mennesker har.

Formering

Bjørnedyr legger egg. Når egget klekkes, kommer det ut små dyr. De er helt like de voksne, bare mindre. Bjørnedyr kan være hanner eller hunner, eller ha begge kjønn samtidig. Noen arter parer seg før hunnen legger eggene. Hos andre arter legger hunnen eggene på bakken. Etterpå spruter hannen sæd over eggene. Noen arter kan også legge egg som klekkes uten at de trenger sæd fra en hann. Da kalles det ukjønnet formering.

Overlever mye

Bjørnedyr tåler å bli kokt og fryst ned, uten å dø. Forskere har sendt bjørnedyr ut i verdensrommet for å se om de klarte å overleve der ute. I rommet ble de utsatt for kosmisk stråling og UV-stråling. Mennesker dør i verdensrommet uten romdrakt, fordi strålingen er så kraftig. Bjørnedyrene tålte strålingen og kom levende ned til jorda igjen.

Bjørnedyr tåler også å tørke ut. De dør ikke, men slutter å spise og bevege seg. De går i en slags dvale. Forskere samlet inn bjørnedyr på fjelltopper i Antarktis og la dem i fryseren. Bjørnedyrene gikk da i dvale i åtte år før de ble vekket til live igjen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Henninge Torp Bie