De tre første bøkene av Dødslekene samlet på en hvit bakgrunn.
Dødslekene av Suzanne Collins er en science fiction-serie for ungdom.
Foto av bokomslag, Dødslekene.

Science fiction i litteratur er historier som beskriver en fremtid som er funnet på. Det er gjerne en verden med fantastisk teknologi og spennende vitenskapelige oppfinnelser. Ofte er denne teknologien så avansert at den ikke finnes på ordentlig.

Science fiction kan være både romaner, noveller og tegneserier. Det finnes også mange filmer, TV-serier og dataspill som er science fiction. Star Wars og Doctor Who er kjente eksempler på film og TV-serier.

Science fiction har tradisjoner tilbake til eventyr, sagn og myter. Sjangeren regnes som en type fantasy.

Tema

Fire bokomslag av science fiction-bøker.
Science fiction har vært populært i Norge siden 1960-tallet. Mye av æren for det har forfatterne Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. I Lanterne-serien presenterte de utenlandske science fiction-forfattere på norsk.
Foto av bokomslag, Science fiction.

I nyere tid er det særlig populært med historier om teknologi og hvordan den påvirker samfunnet.

Det har vært skrevet mange romaner hvor hovedpersonen legger ut på en reise for å komme bort fra Jorda i en fjern fremtid. Ofte drar hen fordi det ikke er mulig å leve på Jorda lenger. Noen ganger foregår hele handlingen i andre galakser.

Andre ganger handler det om Jorda i nåtiden. Da kan det for eksempel handle om besøk eller invasjon fra verdensrommet.

I noen science fiction-historier finnes det tidsmaskiner som gjør at personene kan reise fremover eller bakover i tid.

Science fiction er en sjanger som kan være ganske kritisk til samfunnet. Historiene kan handle om at menneskene har ødelagt for seg selv ved å la teknologien gå for langt, eller ved å ikke ta godt nok vare på Jorda. Da må menneskene lete etter andre planeter der det går an å bo.

Historie

Lukian, som levde omtrent fra år 120 til år 180 evt., regnes som den første forfatteren som skrev science fiction. I En sannferdig historie lar han hovedpersonen dra til Månen i et flygende skip.

Mary Shelley regnes som den moderne tidens første science fiction-forfatter. I 1818 skrev hun Frankenstein. Frankenstein er en skrekkroman der en vitenskapsmann bruker avansert teknologi for å lage et vesen som likner på et menneske.

På 1900-tallet var det særlig amerikanske forfattere som utviklet sjangeren gjennom noveller i magasiner.

I Norge er det spesielt Tor Åge Bringsværd og Jon Bing som har gjort science fiction-sjangeren kjent. De har både skrevet egne romaner, og oversatt noveller fra andre språk til norsk.

Tegneserier

Bilde fra filmen Captain Marvel med en kvinne i midten som står på ett kne. Det spruter ild ut av hver av hendene hennes.

I 2019 kom den første filmen om Captain Marvel med en kvinnelig hovedrolle, spilt av Brie Larson. Filmene er basert på science fiction-tegneserien Captain Marvel.

Fotografi
Av .

I tegneserier har science fiction lenge vært en av de mest populære sjangrene. Eksempler på dette er Supermann og Captain Marvel. Hovedpersonene i begge disse tegneseriene kommer fra fjerne galakser.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Fred Huvenes