Tegning av en ung kvinne med gullkrone som sitter på ryggen av en isbjørn.

Kvitebjørn kong Valemon er et kjent, norsk folkeeventyr. Det er et undereventyr med snakkende dyr og magiske ting som skjer.

Tegning fra Kvitebjørn kong Valemon.
Av .
Lisens: fri

Eventyr er korte, oppdiktede fortellinger. De foregår i en magisk verden. Eventyrene handler blant annet om mennesker, dyr som snakker, troll, hekser og andre magiske vesener.

Kjennetegn

Foto av Ane Mikkelsen
Folkeeventyr ble fortalt muntlig i mange hundre år før de ble skrevet ned. Ane Mikkelsen var en av fortellerne som fortalte eventyr til Asbjørnsen og Moe.
Foto av Ane Mikkelsen
Norsk Folkeminnesamling.
Foto fra filmen Den lille havfrue
Mange eventyr blir det laget både film, tegnefilm og teater av. Bilde viser plakaten til tegnefilmen Den lille havfrue av H. C. Andersen.
Foto fra filmen Den lille havfrue

I de fleste eventyrene er det mange ting som er likt eller ligner:

  • De foregår ikke i en bestemt tid. Ofte starter de med «Det var en gang».
  • De foregår ikke på et bestemt sted. Det heter for eksempel «Langt, langt borte» eller «Østenfor sol og vestenfor måne».
  • Ting blir gjentatt tre ganger. For eksempel må tre brødre prøve å vinne prinsessa. Den yngste, som prøver sist, klarer det.
  • Eventyr har ofte magiske tall, som tre, syv, ni og tolv.
  • Hovedpersonen må løse vanskelige oppgaver og være modig.
  • Det handler ofte om de snille mot de slemme.
  • De ender bra. De gode får belønning og de onde får straff.
  • De slutter ofte med «Så levde de lykkelig alle sine dager».

Eventyr kan minne om sagn i formen. I motsetning til eventyr, handler sagn om noe som skal ha skjedd på et bestemt sted og til en bestemt tid eller om en eller flere virkelige personer.

Det finnes to grupper med eventyr, folkeeventyr og kunsteventyr. De er delt inn etter hvordan de er blitt til.

Folkeeventyr

Ingen vet hvem som har diktet folkeeventyrene. De finnes over hele verden. Folk har husket dem og fortalte dem til hverandre i mange år før de ble skrevet ned. Folkeeventyrene har vandret fra land til land og endret seg når de ble fortalt på nytt.

I Tyskland samlet brødrene Jacob og Wilhelm Grimm inn folkeeventyr og fikk utgitt dem i bokform. Noen av de mest kjente av Grimms eventyr er Tornerose, Askepott og Snøhvit.

I Norge fulgte Asbjørnsen og Moe etter brødrene Grimm. De samlet også inn folkeeventyr som så ble utgitt i som bøker. Det skjedde på 1800-tallet.

Kunsteventyr

Disse eventyrene er skrevet av en kjent forfatter. H.C. Andersens eventyr er blant de mest kjente. Noen av H.C. Andersens mest kjente eventyr er Den stygge andungen, Keiserens nye klær og Prinsessen på erten.

Typer eventyr

Det finnes forskjellige typer eventyr. Undereventyr og dyreeventyr er to eksempler.

  • Undereventyr er ofte ganske lange. Her er det det magi og magiske vesener som for eksempel troll, feer og hekser. Snøhvit og Skjønnheten og udyret er undereventyr.
  • Dyreeventyrene er ofte korte og morsomme. Dyrene kan snakke og oppfører seg nesten som mennesker. Et av de mest kjente handler om hvordan bjørnen blir lurt av reven og får kort hale.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Hanne Lauvstad
Dr. art., Det Norske Akademis ordbok