Foto av Sputnik 1.
Kopi av den første satellitten som ble sendt ut i verdensrommet, Sputnik 1.
Foto av Sputnik 1.
NASA.
Lisens: Public domain
Foto av robotarm.

En av robotarmene på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Canadarm2 er en 17 m lang. Den blir styrt inne fra ISS.

Foto av robotarm.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Romfart er når mennesker utforsker verdensrommet med raketter, satellitter og romfartøy.

Romfart handler både om å planlegge, bygge og skyte opp romfartøy, og om det å styre fartøyene og å utforske.

Det er flere grunner til at mennesker vil utforske verdensrommet. En av de viktigste er at forskere vil undersøke og forstå det som finnes utenfor Jorda, ute i universet.

Det er også politiske grunner til å drive med romfart. For eksempel konkurrerte USA og Sovjetunionen (som nå er Russland) om hvem som først kunne utforske verdensrommet.

Historie

Foto av hunden Laika.
Hunden Laika var det første dyret som reiste i bane rundt Jorden. Hun ble skutt opp i det sovjetiske romfartøyet Sputnik 2 i 1957. Hun døde etter noen timer, men forsøket viste at levende vesener kunne overleve i verdensrommet. Dermed ble Laika viktig for den senere romfarten.
Foto av hunden Laika.
Wikipedia.
Lisens: Fair use

På 1950-tallet ble det laget raketter som gjorde det mulig å sende levende vesener ut i verdensrommet. Etter andre verdenskrig konkurrerte Sovjetunionen og USA om hvem som kunne skyte opp en satellitt først. Denne konkurransen ble kalt romkappløpet. Konkurransen var en del av den kalde krigen. En del av poenget var å vise hvem som hadde best utviklet teknologi.

Sovjetunionen skjøt opp den første satellitten i 1957. Den het Sputnik 1. Sovjetunionen var også først ute med å sende både det første dyret og det første mennesket i bane rundt Jorda. Det første dyret var hunden Laika, som ble sendt ut i 1957. Det første mennesket var russiske Jurij Gagarin i 1961.

Romkappløpet utviklet seg til å bli en konkurranse om hvem som kunne sende det første mennesket til Månen. Det var USA som vant. I 1969 landet romfartøyet Apollo 11 på Månen, og Neil Armstrong var det første mennesket som gikk på Månen. Totalt har tolv amerikanske astronauter landet på Månen. Sist var i 1972, og siden har ingen mennesker landet på Månen eller andre himmellegemer.

Etter at romkappløpet var over i 1975, begynte Sovjetunionen og USA å samarbeide. Også andre land ble med i samarbeidet. Den internasjonale romstasjonen (ISS) er et av de største teknologiske samarbeidene noensinne. På ISS bor det mennesker fast. USA, Russland, Canada, Europa og Japan samarbeider om ISS.

Romkappløpet på 1960-tallet var bare mellom nasjoner. I dag er det også flere private firmaer som er med på å forske på og planlegge romfart.

I framtiden ønsker mange å sende mennesker til Mars. Flere vil også gjerne hente flere prøver fra både Månen, Mars og andre himmellegemer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arvid Bertheau Johannessen
Norsk romsenter