Fotografi

I pop og rock er trommesettet den vanligste formen for slagverk.

Fotografi
Av .

Slagverk er musikkinstrumenter der lyden blir laget ved at man slår på instrumentet. Man kan slå med en trommestikke, visp, kølle, hendene eller noe annet.

Musikkinstrumenter der lyden lages ved at man rister på instrumentet eller beveger det på en annen måte, er også slagverk.

Forskere tror at slagverk er noe av det første menneskene begynte å bruke for å lage musikk. Slagverk brukes i hele verden og er viktig i mange kulturer.

Slagverk blir brukt både til å danse til, marsjere til, synge til og i religiøse ritualer. Slagverk blir brukt i de fleste musikksjangere.

Forskjellige typer slagverk

Illustrasjon

Pauke er et slagverkinstrument som består av et skinn som er spent over en kjele laget av kobber. Pauker har en dyp og stor klang.

Illustrasjon
Av .
Fotografi

Cymbal er et slagverksinstrument som består av en eller to plater av metall.

Fotografi
Lisens: CC BY 2.0

Noen typer slagverk spiller først og fremst rytmen i musikken. Disse kalles rytmisk slagverk. Det finnes mange forskjellige typer. Eksempler på rytmisk slagverk er:

 • trommer
 • tamburin
 • cymbaler
 • rytmepinner
 • maracas
 • rytmeegg
 • kubjelle

Noen slagverk har forskjellige toner, og man kan spille melodier og akkorder på dem. Disse kalles melodisk slagverk. Eksempler på melodisk slagverk er:

 • xylofon
 • vibrafon
 • klokkespill
 • pauker

En person som spiller slagverk, kalles en slagverker. Noen slagverkere spiller ikke bare på trommer eller triangel, de spiller også på ting som vanligvis ikke brukes som instrumenter. Det kan for eksempel være skjeer, gryter, lokk eller kaffekanner. På en måte kan man si at alt en slagverker spiller på, er slagverkinstrumenter.

Musikk på slagverk

I pop, rock og jazz er rytmen viktig for å lage groove. Derfor er det ofte med slagverk i band som spiller denne musikken. Slagverkeren lager rytmen i musikken, enten alene eller sammen med andre instrumenter som bass, gitar eller piano.

I et band spiller slagverkeren på flere forskjellige trommer og andre slagverksinstrumenter som er festet sammen på stativer. Det kalles et trommesett. Det er vanlig å kalle slagverkeren i et band for trommeslager eller trommis.

Slagverk er veldig viktig i korpsmusikk. Når korpsene er ute og marsjerer, er det trommene som lager rytmen som gjør at alle i korpset går i takt.

I klassisk musikk brukes også slagverkinstrumenter. Noen komponister har skrevet musikk for slagverkere. Symfoniorkestre har slagverk. Hvor mye slagverkerne er med, kommer an på hvilket musikkstykke de spiller.

Det finnes også egne slagverkorkestre der alle som er med spiller et slagverkinstrument.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet