Samleie er en type sex. Som oftest brukes ordet om sex hvor en penis føres inn i en skjede og at en eller begge parter beveger seg, slik at penis glir inn og ut.

Å stikke penis inn i skjeden kalles penetrering. Det kalles også penetrering når man for eksempel stikker penis inn i rumpehullet, eller fingre inn i skjeden.

Ordet samleie brukes av og til om all sex med penetrering. Det kan også være sex mellom to menn eller to kvinner.

Å være klar for samleie

Hvis to personer skal ha samleie, må begge ha lyst. Hvis en eller begge parter ikke vil mer, må samleiet stoppe.

Penis må være stiv for å ha samleie, det heter ereksjon. Menn får vanligvis ereksjon når de er kåte.

Når kvinner blir kåte får de ofte ereksjon av klitoris. I tillegg kan skjeden bli fuktig eller våt. Det gjør det lettere at noe kan gli inn og ut i skjeden. Ikke alle kvinner blir våte i skjeden selv om de har lyst på sex. Hvis skjeden er tørr, kan det være ubehagelig å ha samleie. Da kan man bruke glidemiddel som hjelpemiddel.

Når menn får orgasme og utløsning, kommer det sæd ut av penis. Så blir den slapp. Da kan den ikke penetrere lenger. Et samleie varer i gjennomsnitt et par minutter.

Typer samleie

Det finnes flere typer samleie enn penis i skjede. Hva slags samleie man har, avhenger av hva man liker og hva slags underliv man har. For eksempel kan to kvinner ha samleie på andre måter enn en kvinne og en mann.

Man kan også ha sex uten penetrering. Det kan for eksempel være oralsex eller å ta på hverandres underliv med hendene.

Noen har samleie ved å stikke fingre eller sexleketøy inn i skjeden. Når man stikker penis, fingre eller et sexleketøy inn i rumpehullet, er det en type samleie som kalles analsex. Når en penis stikkes inn i munnen, kan det kalles oralsex.

Stillinger

Et samleie kan gjennomføres på mange forskjellige måter. Man kan ligge, stå eller sitte. Stillingen kan ha mye å si for hvor godt det føles å ha samleie.

De fleste kvinner får ikke orgasme av bare samleie, men trenger å ta på klitoris i tillegg. Mange kvinner liker å ha samleie på en måte som gjør det mulig å ta på klitoris samtidig.

I porno har de ofte sex i stillinger som skal se bra ut på film. Disse stillingene er ofte slitsomme og vanskelige å få til. I virkeligheten velger man stilling etter hva man har lyst til og hva som føles godt.

Prevensjon

Samleie med penis i skjede er den eneste formen for sex som kan gjøre en kvinne gravid. Det er viktig å bruke prevensjon hvis man vil unngå det.

Kondom er den eneste typen prevensjon som menn kan bruke. Det er også den eneste typen som beskytter mot kjønnssykdommer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege