Faktaboks

Wolfgang Amadeus Mozart
Født
27. januar 1756, Salzburg, Østerrike
Død
5. desember 1791, Wien, Østerrike
Maleri av Mozart, faren og søsteren.

Leopold Mozart spiller sammen med sine to barn, Wolfgang Amadeus og Maria Anna.

Maleri av Mozart, faren og søsteren.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Wolfgang Amadeus Mozart var en komponist fra Østerrike. Han skrev over 600 musikkstykker i løpet av livet sitt.

Mozart er regnet som en av de viktigste komponistene i hele musikkhistorien.

Bakgrunn

Mozart ble født i Salzburg i Østerrike. Faren hans var den kjente musikeren og læreren Leopold Mozart. Wolfgang var tre år gammel da faren begynte å lære storesøsteren Maria Anna å spille piano. Wolfgang hørte på undervisningen, og snart lærte han seg hele musikkstykker. Da han var fem år, kunne han lese noter. Han skrev sitt første musikkstykke da han var seks år gammel.

Wolfgang spilte konserter sammen med søsteren sin ved hoffene i München og Wien. I 1762 tok faren dem med på en turné i Europa. De besøkte mange store byer og kongehus. De to søsknene spilte for mange rike og viktige mennesker, og de ble veldig populære.

Da Wolfgang Amadeus Mozart var 17 år gammel, fikk han jobb som musiker ved hoffet i Salzburg. Der skrev han noen av sine første berømte musikkstykker, men han trivdes dårlig. I 1781 flyttet han til Wien, der han bodde resten av livet. Han hadde stor suksess både som komponist og pianist, og han tjente mye penger. Etter hvert ble han mindre populær, og han fikk problemer med penger. I 1787 ble han komponist for keiseren.

I 1782 giftet han seg med Constanze Weber. De fikk seks barn, men fire av dem døde mens de var små. I 1791 ble Mozart syk og døde, bare 35 år gammel.

Musikk

Mozart hørte til den delen av musikkhistorien som kalles klassisismen. Musikken hans er lett og elegant. Han skrev musikk i alle sjangrene som fantes på den tiden. Det var uvanlig, men Mozart ble en mester i å forbedre de ulike sjangrene.

Han skrev mange forskjellige typer opera, både komedier, som er morsomme, og tragedier, som er triste. De ble berømte over hele verden. Tryllefløyten regnes som den første av de store, tyske operaene.

Viktige verk

Mozart skrev over 600 verk i løpet av livet sitt. Han skrev konserter for piano, fiolin og mange andre instrumenter. Han skrev også 41 symfonier og 22 operaer, i tillegg til mye kammermusikk.

Noen kjente musikkverk som Mozart skrev:

Verk Sjanger Årstall
Figaros bryllup Opera 1786
Eine kleine Nachtmusik Serenade 1787
Jupitersymfonien Symfoni 1788
Tryllefløyten Opera 1791
Requiem Messe 1791

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet