Maleri

I middelalderen ble orgelet funnet opp. På bildet spiller musikeren på et lite, bærbart orgel.

Maleri
Av .
Le Champion des Dames (1440)
To av middelalderens viktige komponister: Guillaume Dufay til venstre og Gilles Binchois til høyre.
Av /Gallica.bnf.fr/Bibliothèque nationale de France.

Middelalderen som musikkhistorisk epoke startet omtrent på 800-tallet. Den varte helt til renessansen, som starter på begynnelsen av 1400-tallet.

Det var i middelalderen at man begynte å skrive ned musikk med noter. Musikken som ble lagd før oppfinnelsen av noter, vet man i dag veldig lite om.

Kjennetegn

Musikken i middelalderen ble først og fremst sunget. Det fantes trubadurer, som var personer som reiste med instrumentet sitt fra sted til sted for å synge for folk. I brev og bøker er det tekster av det trubadurene sang om, men melodiene har forsvunnet.

Musikken som ble sunget og spilt i kirker og for de kongelige ble viktig for klassisk musikk. En av de mest kjente sangformene er gregoriansk sang. I gregoriansk sang er det et kor der alle synger den samme melodien.

Oppfinnelsen av noter

Noter er tegn som brukes til å skrive ned musikk. De ble oppfunnet rundt år 1000. Før det hadde man ingen fast måte å skrive musikk på. I noen land skrev man symboler i sangtekster. De kunne hjelpe folk med å huske melodier. Men det var umulig å vite hva melodien var bare med symbolene.

Da musikere begynte å skrive ned musikken med noter, forandret musikken seg mye. Komponistene lagde ved siden av melodien andre stemmer som man spilte samtidig. Det å ha musikk med flere stemmer samtidig var noe helt nytt.

Etter hvert lagde musikerne og komponistene egne regler for musikken. Det ble bestemt hvilke toner som passet sammen.

Andre deler av verden hadde oppfunnet sine egne måter å skrive noter på. Kina har for eksempel en gammel tradisjon for å skrive musikk.

Det å bli enig om symboler som alle musikere kunne lese, var et ganske stort arbeid som tok flere hundre år.

Nye instrumenter

I antikken fantes det instrumenter som fløyte, harpe og trompet. I middelalderen ble det laget nye verktøy som kunne lage enda finere instrumenter.

I middelalderen hadde folk i Vest-Europa mye kontakt med andre kulturer. Ved å lære av hverandre, ble musikerne kjent med nye instrumenter som fiolin, gitar, orgel og piano. Disse instrumentene var ikke helt som man kjenner dem i dag, men de begynte å ligne.

I Norge var luren det viktigste instrumentet i middelalderen. Man spiller den som en trompet. Den kunne vært lagd av metall eller tre.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Even Ruud
Professor emeritus, Universitetet i Oslo