Fotografi
Fossil av trilobitter. Trilobitter fantes i over 300 millioner år før de døde ut i masseutryddelsen for 66 milioner år siden.
Fotografi
Av /Shutterstock.

En masseutryddelse er når veldig mange dyr og planter dør ut på kort tid. Det regnes som en masseutryddelse hvis 75 prosent av alle arter blir utryddet.

Gjennom Jordas historie har det vært minst fem masseutryddelser.

Årsaker

Årsakene til masseutryddelser er store endringer i klima eller miljø på Jorda.

Store vulkanutbrudd kan endre klimaet. Miljøendringer kan for eksempel være at havet stiger.

En gang var årsaken til en masseutryddelse at en kjempestor stein fra verdensrommet, en asteroide, traff Jorda.

Noen forskere mener at mennesker påvirker klimaet og naturområdene så mye at det kan føre til en ny masseutryddelse.

Fem masseutryddelser

Det har vært minst fem masseutryddelser i Jordas historie.

  • For 450 millioner år siden døde 85 prosent av alle dyrene i havet ut. Årsakene var at temperaturen endret seg og at havet steg. Det ble færre armfotinger, sjøliljer og leddyr.
  • For 374 millioner år siden var det mange dyrearter i havet som døde ut. Blant annet ble det færre blekkspruter og panserhaier.
  • Den største masseutryddelsen skjedde for 252 millioner år siden. Da døde mellom 90 og 95 prosent av alt som levde i havet ut. Forskere tror årsaken var et stort vulkanutbrudd i Sibir.
  • For 201,3 millioner år siden var det også et vulkanutbrudd som førte til en masseutryddelse. Da ble hele Jorda varmere. På land forsvant mange dinosaurer, men ikke alle. I havet forsvant ammonitter, som var en type blekksprut.
  • For 66 millioner år siden døde alle dinosaurene, med unntak av noen grupper med fugler, og flyveøglene ut. I havet forsvant blant annet svaneøgler og mosasaurer. 90 prosent av en spesiell type alger ble også utryddet. Årsaken til denne masseutryddelsen var at en asteroide fra verdensrommet kolliderte med Jorda.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo