Ni runde steinkuler i en mørk farge sitter fast i en plate i en lysere farget stein. Foto
Et rede med fossile dinosaur-egg, funnet i Mongolia. Det er usikkert hva slags dinosaur som har lagt dem. Dette redet er stilt ut i et museum i Frankfurt i Tyskland.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Dinosaurer var en stor gruppe krypdyr som levde fra omtrent 240 millioner år siden.

Noen dinosaurer er blant de mest kjente utdødde dyrene. Det finnes mange ulike typer dinosaurer, og det er store forskjeller både i størrelse, utseende og levevis.

Beskrivelse

De utdødde dinosaurene var veldig forskjellige. Noen var små, andre var store. Noen gikk på to bein, andre gikk på fire bein. Flere dinosaurer hadde fjær.

De minste dinosaurene var bare 30 cm lange og veide 500 gram. Andre var blant de største dyrene som noen gang har levd. Det er ikke bevist hvilken dinosaur som var den aller største, men det er sannsynlig at det var Argentinosaurus. Den kunne bli 80–100 tonn tung.

Dinosaurene var krypdyr som levde på land. Til forskjell fra andre krypdyr, hadde dinosaurene beina under kroppen. Krokodiller og øgler har bein som går ut til siden.

Levevis

Mange dinosaurer levde av planter. De var planteetere. De hadde ofte pigger eller utvekster for å beskytte seg mot fiender. Noen planteetere var veldig store.

Eksempler på dinosaurer som var planteetere:

Dinosaurer som spiste kjøtt, kalles kjøttetere. De gikk på to bein, og hadde skarpe tenner. Mange av dem hadde fjær. Kjøtteterne hadde større hjerne enn planteeterne. Noen kjøttetere jaktet selv, mens andre levde av dyr som allerede var døde.

Eksempler på kjøttetere:

Slik døde de ut

De første dinosaurene levde for omtrent 240 millioner år siden. Denne perioden blir kalt trias. Etter trias kom periodene jura og kritt. I disse periodene var dinosaurene viktige dyr på Jorda.

For 66 millioner år siden døde mange dinosaurer ut. Noe skjedde som utryddet nesten alt livet på Jorda. Forskere tror Jorda ble truffet av en kjempestor stein fra verdensrommet, en meteoritt.

Én gruppe overlevde denne utryddelsen, fuglene. Dagens fugler er etterkommere etter disse. Det betyr at fugler er dinosaurer som lever i dag.

Forskning

De som forsker på dinosaurer kalles paleontologer. De finner og forsker blant annet på fossiler etter dinosaurer. Dette kan for eksempel være fotspor, skjeletter og tenner som er bevart i bakken.

Til nå er det funnet fossiler av omtrent 1000 ulike typer utdødde dinosaurer. Disse kan fortelle mye om Jordas utvikling og historie.

I Norge er det funnet fotspor etter dinosaurer på Svalbard. På bunnen av Nordsjøen er det funnet biter av knokler fra en Plateosaurus.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo