Digital tegning

Tegning av hvordan en mosasaur kan ha sett ut da den levde.

Digital tegning
Av /iStock.

Mosasaurer er store utdødde krypdyr som levde i havet for omtrent 100 til 66 millioner år siden.

Mosasaurene var rovdyr som levde av å spise andre dyr.

Beskrivelse

Hodet til mosasaurene var stort, med lange, spisse kjever. De hadde store og kantete tenner tett i tett. Når tennene ble slitt ned, vokste det ut nye.

Kroppen var lang og lignet litt på en slange. De hadde en kraftig hale, og alle fire beina var luffer. Lengden var fra 1,5 til 18 meter.

Levevis

Mosasaurene var øverst i næringskjeden, og en aggressiv kjøtteter som kunne svømme raskt. Dagens spekkhoggere har samme rolle i næringskjeden.

Det er funnet bitemerker fra mosasaurer på blant annet ammonitter og skilpadder, som viser at den har angrepet med stor kraft.

Mosasaurer spiste mye forskjellig, og noen svelget hele dyr som var lengre enn deres egen hodeskalle. I magen til fossiler av mosasurer har man funnet fisker, ammonitter, skilpadder, svaneøgler og andre mosasaurer.

Slik døde de ut

Mosasaurer fantes på Jorda i 32,5 millioner år. Det er ganske kort, sammenlignet med andre krypdyr som levde i havet, som for eksempel svaneøgler.

Mosasaurene døde ut i masseutryddelsen for 66 millioner år siden.

Funn

Det er funnet fossiler av mosasaurer på alle kontinenter i verden.

Det er ikke funnet spor etter mosasaurer i Norge, men sør i Sverige er det funnet hundrevis av tenner og ryggvirvler.

Forskning

Det første fossilet av en mosasaur ble funnet i Nederland på slutten av 1700-tallet. Forskerne på den tiden visste ikke hva slags dyr det var. De trodde det kanskje var en hval eller krokodille.

Fortellinger med mosasaurer

I filmen Jurassic World fra 2015 har en mosasaur en viktig rolle. Størrelsen til dyret i filmen er mye større enn de største dyrene man har funnet fossiler etter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo