Foto

Katt er det vanligste kjæledyret i Norge. Over 400 000 norske hjem har katt.

Katt i tre

Katt er det vanligste kjæledyret i Norge. Over 400 000 norske hjem har en eller flere katter.

Det finnes både huskatter og rasekatter. Huskatten er en blanding mellom katter som selv har fått velge hvem de parer seg med. Rasekatten er avlet frem av oppdrettere som har kontroll på hvem begge foreldrene er.

Den vanlige katten kalles også for tamkatt. Den er et pattedyr som stammer fra den afrikanske villkatten (som også kalles bushkatt).

Beskrivelse

Katter veier vanligvis mellom fire og fem kilo. Pelsen kan være lang eller kort. Katter finnes i fargene rød, svart, hvit, brun og grå. Noen katter er ensfargede, mens andre har mønster. Katten steller pelsen sin selv, men hvis den har lang pels, bør man børste den jevnlig.

Katter har værhår ved snuten, ru tunge og ører som stikker rett opp. På potene har katter klør som kan trekkes inn.

Katter har veldig godt syn og kan lett få øye på små dyr som beveger seg. De har også veldig god hørsel og kan høre lyder med høy frekvens som ikke mennesker kan høre. Katter har også god luktesans.

Levevis

Foto av katt med kattunger
Katten går drektig i to måneder, og får 3-5 kattunger per kull. Når kattungene er helt små, har de ikke åpnet øynene ennå. Da dier de fra kattemora, som på bildet.
Av /Shutterstock.

Katten er et rovdyr og liker å jakte på byttedyr. Hvis den er ute, vil katten jakte på blant annet mus, rotter og fugler. Jakt er veldig viktig for katten. Hvis den bare holdes inne, er det nødvendig å la den få jakte på små leker.

Eieren bør gi katten en myk liggeplass, matskål, vannskål, leker og kattedo med sand. Man må også passe på at klørne, tennene, potene, pelsen og værhårene er i god stand.

Siden katten er et rovdyr, trenger den fôr med mye protein og fett, gjerne fra kjøtt og fisk. Katten kan få våtfôr eller tørrfôr.

Katter blir vanligvis 13 til 15 år gamle, men noen kan bli over 20 år.

Formering

Stor, langhåret katt som sitter ute

Noen katteraser er avlet fram for å se ut på en bestemt måte. Maine Coon er en stor rasekatt med lang pels.

Foto av Maine coon, bruntabby
Av .

En hunnkatt kan få unger fra hun er mellom sju og ti måneder gammel. Deretter kan hun bli drektig hver tredje uke. Katten går drektig i omtrent to måneder, og den får mellom tre og fem unger per kull. Ungene kan ikke se eller høre når de blir født.

Kattungen må ikke taes fra moren før den er tolv uker gammel.

De fleste norske katter blir kastrert.

Rasekatter

De første rasekattene ble til på 1800-tallet. Rasekatter blir født hos en oppdretter, og det er de som bestemmer hvem som skal bli foreldre til kattungene. Kattene innenfor samme rase ser ofte ganske like ut og oppfører seg på lignende måte.

De fem mest populære rasekattene i Norge er:

  • maine coon
  • perser
  • hellig birma
  • norsk skogkatt
  • ragdoll

Katter og overtro

Katten har lenge vært knyttet til overtro. Svarte katter har vært forbundet med hekser og ulykke, spesielt hvis de går over en vei.

Det er et ordtak som sier at katten har ni liv, selv om den bare har ett. Uttrykket kommer sannsynligvis fra at katten klarer seg godt i tøffe situasjoner.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo