Labrador retriever

Labrador retriever.

Av /NTB Scanpix ※.

Labrador retriever er en av verdens mest populære hunderaser. Labradoren er kjent for å være vennlig, god til å svømme og flink til å hente ting. Den passer både som kjæledyr og til å gjøre en rekke jobber, som for eksempel førerhund.

Beskrivelse

Labrador er en mellomstor hund med mye muskler. Hannene blir 56–62 centimeter høye fra pote til rygg. Tispene blir 54–56 centimeter høye. Vekten varierer fra omtrent 20 til 46 kilo. En frisk labrador blir 10–12 år gammel.

Labradoren har bredt ansikt, bred snute og mørke øyne. Den har små, hengende ører og en tykk hale. Halen kan minne om halen til en oter. Pelsen er grov, kort og glatt. Den støter fra seg vann og er svart, gul eller brun. Labradoren kan ha hvite flekker på brystet eller potene.

Personlighet

Glad hund som løper i vann, med en ball i munnen
Labradoren er glad i å hente ting. Når man kaster en ting, for eksempel en ball, kan hunden hente den og ta den med tilbake.
Foto av labrador retriever
Av /Shutterstock.

Labradoren er intelligent, aktiv og glad i mennesker. Den har en leken, energisk og vennlig personlighet. Den er glad i folk og passer i de fleste familier med barn. Den er kjent for å være veldig glad i mat.

Labradoren trenger fysisk aktivitet for å trives og ikke bli overvektig. For å ha det bra, må den også gjøre oppgaver som krever at den bruker hjernen. Labradoren er flink til å hente ting (apportere), og glad i å bære ting som aviser, sko, baller og leker.

Bruk

Labradoren har god luktesans, lærer lett og er glad i å arbeide. Det gjør at den passer godt til å jobbe med mennesker.

Labradoren kan trenes til å jobbe med jakt, å lukte etter narkotika eller å hjelpe mennesker som trenger det. Den kan være førerhund for svaksynte og blinde, støtte folk med psykiske sykdommer eller hjelpe folk som ikke kan hente ting selv. Labradoren kan også brukes til å søke etter mennesker eller dyr som har gått seg bort.

Mange labradorer trenes opp til viktige jobber for politiet, militæret og for tollere. De kan også konkurrere i hundesport, for eksempel innenfor spor og lydighet.

Historie

Labradoren ble avlet frem på slutten av 1800-tallet. Da dro engelskmenn til Canada for å fiske med line. Fiskerne satt i trebåter og sendte hunder i vannet for å dra opp linene. Hundene hentet også opp fisk. Den tette pelsen gjorde at de tålte kaldt vær og sjøvann. Fiskerne tok med hunder av denne typen hjem, og solgte dem til rike folk i den engelske adelen.

Labradoren ble populær i Norge etter andre verdenskrig. Det norske militæret ble kjent med hunderasen mens de var i Storbritannia under krigen. Da krigen var over, ble labradoren tatt med til Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo